Overslaan en naar de inhoud gaan

Als ouder helpen bij de studiekeuze? Let op voor deze valkuilen

ouders studiekeuze

Als ouder wil je altijd het beste voor je kind. Toch kunnen de beste bedoelingen onbewust soms een averechts effect hebben. Dit zijn alvast 5 valkuilen om als ouder voor op te letten als je je kind wil helpen om een goede studiekeuze te maken. 

✔️ VERTREK MET EEN OPEN BLIK

Om een weloverwogen (studie)keuze te maken, moet je niet alleen achter de gemaakte keuze staan. Je moet je ook bewust zijn van wat je niet kiest. In het hoger onderwijs zijn er honderden studierichtingen om uit te kiezen. Dus vertrek niet alleen van opleidingen en jobs die je kent uit je vertrouwde omgeving.

Leg eerst alle opties naast elkaar. Zo ontdekken studiekiezers vaak opleidingen waar ze zelf nog niet bij hadden stilgestaan. Met een passie voor taal kan je je bijvoorbeeld niet alleen in Taalkunde uitleven, maar ook in Journalistiek, Woordkunst of de lerarenopleiding. De zoekfunctie van Onderwijskiezer kan hierbij een handig hulpmiddel zijn, want daar kan je alle opleidingen in het hoger onderwijs filteren op alfabet, locatie, belangstelling, …  

✔️ (H)ERKEN ZWAKKERE PUNTEN, MAAR ZET ZE NIET CENTRAAL 

‘Zelfkennis is het begin van alle wijsheid’, aldus Socrates. En inderdaad: een goed besef van je sterke en zwakkere punten is essentieel voor persoonlijke groei. Of het nu gaat over je studie, je job of je relatie: om er het beste uit te halen, moeten ook minpunten soms benoemd worden. 

Toch focus je best vooral op sterktes en talenten bij het zoeken naar een geschikte opleiding. Zo geef je een positieve draai aan het studiekeuzeproces. Je kind ervaart meer zelfvertrouwen en vertrekt vanuit kansen in plaats van een gevoel van falen. 

✔️ GOOI HET GESPREK OPEN 

Twijfelen is perfect normaal. Het helpt ons om de juiste afwegingen te maken zodat we ons niet halsoverkop in iets storten. Ook als ouder kan en mag je uiteraard twijfels hebben over de opleiding(en) die je kind in het vizier heeft. Maar blok deze keuzes niet zomaar af.

Onderbouw eventuele bedenkingen altijd met een concreet voorbeeld en nodig je kind uit om hierover mee te denken. Zoals: ‘Vak x weegt wel vrij hard door in opleiding x en in het middelbaar was je daar niet zo sterk in. Hoe zie je dat?’ 

Pols op meerdere momentjes hoe het studiekeuzeproces van je kind loopt. Aan tafel, in de auto, bij de afwas ... Dit kan ook gerust kort zijn. Loopt het gesprek vast? Laat het dan gewoon even rusten. Je wil je kind stimuleren, maar natuurlijk niet forceren. 

✔️ WEES BEWUST VAN JE EIGEN BLINDE VLEKKEN 

Als ouder kan je waardevolle inzichten delen met je kind. Let wel dat je je eigen ervaringen niet (on)bewust als de norm presenteert. Vermijd redeneringen en uitspraken als ‘Ik heb nooit mogen studeren, wees blij dat jij het kan.’ ‘Met een diploma x ben je toch niks.’

Een geschikte opleiding vinden, is niet alleen een kwestie van studierichtingen vergelijken. Dus zorg dat je ook goed op de hoogte bent van de structuur van het (hoger) onderwijs, want ook die is heel waarschijnlijk niet meer hetzelfde als toen jij op de schoolbanken zat. Hoe zit dat met leerkrediet? Wat is het verschil tussen graduaat en bachelor? … Ook dit zijn bepalende factoren voor studiesucces. 

✔️ LAAT JE KIND AAN HET STUUR ZITTEN

Brochures aanvragen. Een webinar volgen. Langskomen tijdens een opencampusdag of infobeurs. Er zijn veel studiekeuzeactiviteiten die je als ouder (samen met je kind) kan doen. 

Moedig je kind aan om vooral zelf op ontdekking te gaan. Laat je studiekiezer een eerste selectie maken van opleidingen die interessant en/of geschikt lijken. Laat hen zelf het woord voeren tijdens gesprekken op infodagen. Laat je kind de nodige afwegingen maken en de finale beslissing nemen. 

 

MEER WETEN? 

Tijdens onze infodag of webinars voor ouders ontdek je alles wat je moet weten als je kind wil gaan studeren. Van info over de structuur van het hoger onderwijs en het aanbod bij AP Hogeschool tot tips om je kind te helpen om een slimme studiekeuze te maken. 

Gerelateerde artikels