Overslaan en naar de inhoud gaan
project

Non-take-up

Dit project met looptijd van vier jaar onderzoekt en verbetert de problematiek van toegankelijkheid van en het al dan niet gebruik maken of non take-up van welzijnsvoorzieningen in de Stad Antwerpen. Hoewel het niet gebruik maken van publieke welzijnsgerichte dienstverlening een beperking van overheidsuitgaven zou kunnen betekenen, wordt deze gangbare opvatting op langere termijn niet ondersteund door vigerend onderzoek. Bovendien spelen, naast economische, vooral ethische en sociale overwegingen een grote rol bij het inrichten van voorzieningen met oog op het verzekeren van gelijke ontplooiingskansen en een menswaardig bestaan. Verschillende onderzoeken toonden echter aan dat toegankelijkheid een complex fenomeen is waarin tal van drempels, verwachtingen en levensloopgebeurtenissen een rol spelen. Dit project vestigt expliciet de aandacht op drie cliëntengroepen: diegenen die door het aanbod niet worden bereikt, diegenen die voor het eerst door een welzijnsgericht aanbod worden aangesproken en diegenen die door een aanbod worden aangesproken maar al gauw uitvallen zonder dat een afdoend antwoord is gegeven aan hun hulpvraag.

Het project is afgebakend tot twee Antwerpse voorzieningen die als doelstelling hebben de toegankelijkheid van de maatschappelijke voorzieningen te verhogen en niet-bereikte groepen wiens welzijnsrechten niet worden gerealiseerd, op te zoeken. Een eerste praktijk is deze van het outreachend werken in het Algemeen Welzijnswerk dat mensen die niet of ontoereikend worden bereikt en geholpen door de bestaande hulp- en dienstverlening aanklampend opzoekt. Sinds kort werkt dit team ook in samenwerking met de ketenaanpak van de lokale overheid. Een tweede praktijk is deze van Samenlevingsopbouw Antwerpen dat verschillende initiatieven ontplooit om de grondrechten van burgers te verzekeren. Vooral die praktijken die worden ontwikkeld in het kader van het Lokaal Proactief Kader ter aanpak van onderbescherming worden opgenomen in het onderzoek.

Het project bestaat uit twee fasen; een onderzoeksfase en een ontwikkelingsfase. We brengen de problematiek exploratief in beeld aan de hand van observatiemethoden en diepte-interviews van de verschillende doelgroepen in beide praktijken. In de ontwikkelingsfase ontwerpen we een trainingspakket en een sensibiliseringsinstrument voor sociaal werkers in de aanpak van non take-up en toegang binnen het bredere aanbod van welzijnsgerichte voorzieningen. Daartoe richten we meerdere focusgroepen in om de ontwikkeling van instrumenten en pakketten af te stemmen op bestaand materiaal en op de noden van het werkveld en onderwijs.