Overslaan en naar de inhoud gaan

Mixed Reality Robotics

Mixed Reality Robotics
Achtergrond

Industrie 4.0 is de term die wordt gebruikt om te verwijzen naar de transformatie die momenteel ingevolge een doorgedreven digitale evolutie  bezig is in de industrie. Hoe een productieproces er moet uitzien, wordt binnen de productie- en maakindustrie volledig hertekend. Het gaat daarbij niet alleen om het proces am sich, maar ook om alle neventaken (bijv. onderhoud) die hierbij komen kijken.

In onze huidige wereld is alles verbonden. Deze trend tekent zich ook in de industrie af, waar het aantal machines die binnen een bedrijfsproces met elkaar communiceren alleen maar stijgt. Deze soort machines classificeren we als een Cyber Physical System.

De transformatie teweeggebracht door Industrie 4.0 wordt gedreven door de volgende technologieën: Autonome robots, simulatie, horizontale en verticale systeemintegratie, industriële Internet of Things, cybersecurity, cloud technologie, additieve productie, en augmented reality.

Doel en aanpak

In voorliggend ontwerpgericht onderzoeksproject wordt de focus specifiek gelegd op Autonomous Robots, Augmented Reality en Simulatie. Deze drie technologieën dragen bij aan robot-menscollaboratie in de Smart Industrie en hebben een hoge mate van synergie. De centrale onderzoeksvraag luidt als volgt: Hoe kunnen we de efficiëntie van een Smart Factory verhogen door de implementatie van een fabriekswijd Cyber Physical System?

Het betreft een ontwerpgericht onderzoek waarbij gefaseerd zal worden toegewerkt naar een design voor een software-architectuur. Er zal gebruik gemaakt worden van de beschikbare didactische Cyber Physical Systemen van de hogeschool i.f.v. de ontwikkeling van een proof of concept. De datastromen, geaggregeerd binnen het ontwerp, zullen worden verzameld en gevisualiseerd met behulp van Mixed Reality.