Overslaan en naar de inhoud gaan

Focus op hulpverleningsorganisaties (COZI-project)

Cozi-model

Achtergrond

De hulpverlening kreunt onder de snelle ontwikkelingen in de samenleving en de sector zelf. De doelgroep en de uitdagingen binnen hulpverlening veranderen immers razendsnel (culturele diversiteit, vluchtelingen, technologische ontwikkelingen, …) waardoor de sector te kampen heeft met burn-outs, een tekort aan werkkrachten en een gevoel van machteloosheid. Meer eigenaarschap krijgen over die factoren waar de begeleiders vat op hebben is gewenst. 

De resultaten van het Coco-onderzoek (participatief actieonderzoek binnen de Jeugdhulp ‘18–‘22) tonen aan dat het al dan niet kwalitatief werken met de context van jongeren sterk beïnvloed wordt door factoren die de hulpverlener en de hulpverlenersorganisatie betreffen o.a. onduidelijkheid over taakinvulling binnen verschillende functies, verouderde of rigide afspraken, onzekerheid bij de hulpverlener,  inefficiënt overleg, bureaucratie, een niet doorleefde visie, … (zie output COZI-model CoCo-project ‘22)  

Door het actieonderzoek werden de begeleiders zich hier geleidelijk aan bewust van en werden er acties ondernomen op 4 kwadranten (gevoel-gedrag-systeem-waarden) ten voordele van het werken met de cliënt en diens context. De bouwblokken van Sociocratie 3.0 werden als tool ingezet om dit proces te ondersteunen. 

Hulpverleners en hun organisaties zijn zoekende naar manieren waardoor ze meer eigenaarschap krijgen over de spanningen waar ze als hulpverleners en organisatie/ leefgroep/ team mee geconfronteerd worden. Binnen de sector wordt er al volop ingezet op het aanbieden van vormingen om het gedrag van de begeleider te beïnvloeden en te versterken. Ook intervisie wordt (eerder beperkt) aangeboden. Het inzetten op organisatorische processen is een gegeven dat niet steeds wordt ingezet om spanningen in de hulpverlening aan te pakken (CoCo-project).

Het onderzoek 

In dit Cozi-onderzoek bouwen we hierop verder en gaan we via een participatief actieonderzoek samen met een aantal voorzieningen trachten duidelijk te krijgen welke handvaten er geboden kunnen worden om hulpverlening wendbaar en hulpverleners weerbaar te maken tegen de uitdagingen van de 21ste eeuw. Wij bieden een traject aan waarbij de voorzieningen samen een leerplatform vormen (Community of Practice COP). Maandelijks komen we een dag samen waarbij kennisuitwisseling, reflectie en actie met betrekking tot veranderingsprocessen in organisaties de rode draad zullen zijn.   De onderzoekers bieden naast kennis rond het COZI model en Sociocratie 3.0, ook de ondersteuning en wetenschappelijke onderbouwing bij dit leer- en veranderingstraject.  We bouwen samen aan een kader waarbinnen de verschillende voorzieningen elkaar kunnen ondersteunen en van ieders ervaring met de aangereikte tools kunnen leren. 

We willen werken met voorzieningen met een residentieel aanbod voor jongeren en vragen van elke deelnemende voorziening dat een leefgroepbegeleider en leidinggevende samen dit traject doorlopen. Tijdens het traject zetten de voorzieningen gedurende een jaar een leer- en verandertraject op, vertrekkende vanuit de eigen noden en spanningen.  De deelnemende voorzieningen zijn bereid te reflecteren over de gedane acties en ervaringen hierover uit te wisselen.

Wat mag je verwachten? 
  • Een leer- en veranderingstraject op maat van jouw organisatie aan de hand van het COZI-model
  • Een integrale kijk op de werking van jouw voorziening 
  • Concrete bouwblokken en handvaten om met spanning in de eigen organisatie aan de slag te gaan
  • Een jaar lang uitwisseling met de onderzoekers en lotgenoten tijdens leerrijke bijeenkomsten
Deelname

Heb je zin om hieraan deel te nemen, stuur ons dan een mail!

Betrokken experten

Sarah Verreyken is lector en onderzoeker aan de bacheloropleiding Orthopedagogie aan de AP Hogeschool te Antwerpen.  Ze heeft als leefgroepbegeleider, contextbegeleider en coach binnen de jeugdhulp reeds vroeg haar hart verloren aan deze sector. Vanuit een zoektocht naar ‘meer’ is ze als Lean-consultant veranderingsprocessen gaan begeleiden in organisaties en is ze geschoold tot  integratief psychotherapeut.  Vanuit een integratieve en verbindende kijk tracht ze hulpverlening te ondersteunen bij de uitdagingen van de 21ste eeuw.  
sarah.verreyken@ap.be 


Bart Oste ondersteunt bedrijven op weg naar meer wendbaarheid.  Zijn droom is dat mensen meer gepassioneerd, menselijker en effectiever naar werk gaan kijken, dat ze goesting hebben in wat ze doen.  Hiervoor begeleidt hij zowel mensen in hun persoonlijke groei als systemische verandering in teams en organisaties.  Zijn passie en expertise ligt oa in Sociocracy 3.0, verbindende Communicatie, Agile, Scrum, en  Deep Democracy 
bart@daretobe.be