Overslaan en naar de inhoud gaan

Dans

Type

Professionele Bachelor

Duur

3 Jaar

  • Dagtraject

Tijdens de professionele bacheloropleiding in Dans confronteren we je met verschillende hedendaagse danstechnieken. Les krijg je van choreografen en kunstenaars uit binnen- en buitenland, die je constant uitdagen om jouw potentieel te ontwikkelen. Bovendien is interdisciplinaire samenwerking van groot belang, dus werk je voor projecten samen met artiesten uit de muziek-, theater- of beeldende kunsten, en maak je de verbinding tussen dans en diversiteit tijdens inclusieve dansworkshops.

Iets voor jou?

Om de opleiding dans te starten, moet je een toelatingsproef afleggen. Die bestaat uit vier delen:

  • twee groepsopdrachten hedendaagse dans en improvisatie
  • een les klassiek ballet
  • een eigen choreografie van twee minuten
  • een aansluitend jurygesprek

We selecteren studenten op hun individuele mogelijkheden als dansers. De dansopleiding kijkt naar het vermogen om een bewegingstaal te begrijpen, en die vervolgens tot leven te wekken op een persoonlijke manier. Ook toetsen we de improvisatie- en creatievaardigheden, en willen we echt je passie voor dans, je creativiteit en persoonlijkheid en je motivatie te zien krijgen. Fysiek zijn we geïnteresseerd in verbinding, coördinatie, ruimtelijk bewustzijn, interpretatie van kennis, muzikaliteit, expressie en diverse bewegingskwaliteiten.

Dans -  Fred Maeck.JPGWat leer je?

Je ontwikkelt de vaardigheden die nodig hebt als danser en maker in het werkveld dankzij intensieve danstraining in improvisatie, compositie en choreografie. Door complementaire training zoals yoga, bewegingsanalyse, anatomie en blessurepreventie leer je bovendien je eigen lichaam goed te begrijpen en gebruiken. Dankzij een theoretisch kader en door ruimte te nemen voor reflectie, leer je jezelf te verhouden tot de wereld en het kunstenwerkveld waarin je je na de opleiding zult begeven.

Hierin word je begeleid door docenten met een stevige verankering in het werkveld van podiumkunsten en educatie. Zowel jong talent als gevestigde internationale artiesten komen langs voor lessen, workshops, lezingen, masterclasses, producties en voorstellingen. Daarnaast staat een kernteam van mentoren klaar om je ondersteunen in je persoonlijke ontwikkeling zowel op als naast het podium.

Elk academiejaar bieden we een brede waaier aan projecten aan waarmee je je technieken en expressiemogelijkheden verruimt. Je werkt samen met studenten uit de drama- en muziekopleiding maar ook met organisaties en gezelschappen uit het brede werkveld. Onze campus en ons productieteam bieden jou optimale ondersteuning bij de uitwerking en realisatie van alle projecten.

Wie word je?

Je wordt een danskunstenaar met visie en een authentieke persoonlijkheid. Als hedendaagse danser ben je in staat om de wereld te vertalen in danstaal. Je bent scheppend, uitvoerend, ondernemend en autodidact, en bovendien wil je altijd artistiek vernieuwen.

Doorheen de bacheloropleiding dans ontwikkel je de vaardigheden en het netwerk om nadien op autonome wijze je carrière de vorm, inhoud en richting te geven die bij jouw danspersoonlijkheid past. Als danskunstenaar kan je je kwaliteiten inzetten in de uitvoerende en/of creërende podiumkunsten maar ook in andere sectoren zoals het sociaal-artistieke en educatieve veld. Na je opleiding kan je de Specifieke Lerarenopleiding dans volgen, die ook op de campus wordt aangeboden. 

Alle informatie over deze opleiding vind je op

AP-arts.be

Deze opleidingen kunnen ook interessant zijn voor jou