Overslaan en naar de inhoud gaan

VR-trainingen op Media & Learning Congres

Gert en Yasmine

Vandaag presenteerden experten Gert Vanthournout en Yasmine Wauthier de 'Roadmap towards adaptive virtual training' op het Media & Learning Congres, waar professionals en academici die werken rond digitaal leren elkaar konden ontmoeten. Gert en Yasmine vertelden over hun bevindingen rond VR-trainingen, gehaald uit het onderzoeksproject AI-gedreven VR-trainingen in een adaptieve context, gesubsidieerd door VLAIO.

Er is een enorm potentieel voor het gebruik van Virtual Reality (VR) in opleidingen. Dit vooral bij complexe vaardigheden, waarbij cursisten 'denken' met 'doen' moeten combineren, soms onder tijdsdruk. Vaak genoemde voordelen zijn veiligheid, duurzaamheid en betaalbaarheid. Maar VR kan ook de return on investment (ROI) van trainingen verhogen, in vergelijking met traditionele trainingsvormen, hoewel deze toegevoegde waarde tot nu toe enigszins onderbelicht blijft en onvoldoende onderzocht is. In het onderzoek bekeken we hoe het doelbewust gebruik van (1) een educatief ontwerpmodel, (2) Artificiële Intelligentie (AI) en (3) 3D scantechnieken de ROI van VR training kan verbeteren.

Tijdens de presentatie deden Gert en Yasmine uit de doeken welke voorwaarden nodig zijn voor een succesvolle VR-training en demonstreerden ze hun 8-stappenmoddel hierrond.

Meer info over het project vind je op de projectpagina en in dit artikel

Gerelateerde artikels