Overslaan en naar de inhoud gaan

International Class organiseert Link-Up

Link-Up

“Om de sociale cohesie van de buurt te versterken op het Kiel hebben we, op vraag van de directeur van basisschool De Schakel Lars Van Santvoort, een buurtfeest onder de naam Link-Up georganiseerd op het domein van de basisschool”, vertelt Nederlander Thomas Van der Velde, die deel uitmaakte van een team van zeven Erasmusstudenten Lerarenopleiding, Sociaal Werk en Orthopedagogie van AP Hogeschool dat het project organiseerde vorige week donderdag (11/01). 

Link-Up is één van de drie projecten waaraan dit jaar wordt gewerkt binnen het uitwisselingsprogramma International Class: Education and Social Work in a Metropolitan Context waarin internationale studenten op innovatieve en creatieve manieren een antwoord formuleren op hedendaagse sociaal-culturele uitdagingen.

De internationale studenten - vanuit Turkije, Spanje, Nederland en Slovenië – staken gedurende vier maanden de handen uit de mouwen om van het buurtfeest een groot succes te maken. Ze overhaalden lokale verenigingen en ouders om mee te helpen, contacteerden lectoren van AP Hogeschool om workshops te geven voor jong en oud en betrokken middelbare scholieren vanuit de buurt om de praktische uitvoering mee te ondersteunen.

“Leerlingen, ouders en grootouders konden doorheen de dag genieten van Marokkaanse, Turkse en Belgische gerechten klaargemaakt door moeders en vaders, kinderen konden eendjesvissen, er werd een computerworkshop gegeven door een lector van AP Hogeschool en het face-paintstandje was ook heel populair”, legt Thomas vrolijk uit. “Daarnaast liep er letterlijk een fanfare door het schoolgebouw en op de speelplaats wat natuurlijk voor een uitbundige sfeer zorgde. Ook het kinderorkest dat elke woensdag speelt in De Schakel gaf enkele prachtige voorstellingen aan de aanwezige ouders.”   

InterclassInternational Event

Het project was voor de studenten een uitdagende maar uiterst leerrijke opdracht. Ze leerden op een intensieve en professionele manier met de buurt te overleggen,  achterhaalden welke verenigingen er belangrijk en invloedrijk zijn waardoor ze op een efficiënte wijze de buurt konden enthousiasmeren om deel te nemen en ontwikkelden daarenboven een reeks interpersoonlijke professionele vaardigheden die nodig zijn om zo’n project van de grond te krijgen en succesvol uit te voeren.

Het objectief van het project is in ieder geval meer dan geslaagd: zoveel mogelijk mensen uit de wijk bij elkaar brengen om de gemeenschap te versterken. Het Kiel is een wijk waarin nogal wat kansarmoede bestaat maar afgelopen donderdag was het toch vooral een buurt bruisend van gezelligheid en engagement. Basisschool De Schakel denkt eraan om het project volgend jaar opnieuw te organiseren.

 

International Event

Gerelateerde artikels