Overslaan en naar de inhoud gaan

Guy Cassiers danst virtueel mee tijdens voorstelling

Guy Cassiers

Na 16 jaar dienst als artistiek leider nam Guy Cassiers afscheid van het Toneelhuis. Dit kon natuurlijk niet zonder een afscheidsfeestje/voorstelling. Met ‘Lonely Hearts Club Band’ brachten alle makers en medewerkers van Toneelhuis een voorstelling met een simpel concept: ze zetten de legendarische plaat van The Beatles op, en per song verschijnt één gezelschap op het podium en doet het zijn ding.

Guy Cassiers nam zelf de song ‘Getting Better’ voor zijn rekening, en schakelde hiervoor de hulp in van het Immersive Lab. Als laatste optreden wou hij iedereen verbazen en een stunt doen die niemand ooit van hem gezien heeft. Maar hiervoor had hij de hulp nodig van een digital twin als het ware, die in zijn plaats een levendige choreografie uit zijn mouw kon schudden.  

Hoe realiseerden we dit?

Eerst scanden we Guy in met onze photogrammetry-installatie, waarmee we een volledig virtuele replica creëerden van Guy’s lichaam. Daarna staken we twin van dienst, James Hall (student Dans aan het Conservatorium) in onze motion capture-suit. Hiermee namen we de bewegingen op. Met de inzet van AP-expert Wes Nijssen, de software Unreal Engine en wat magie, combineerden we beiden tot één geheel.

 

Het resultaat mocht er zijn. De voorstelling liep vier dagen (16, 17, 18 en 19 juni) in de Bourlaschouwburg, en toeschouwers zagen hoe Guy zijn beste danspassen bovenhaalde tijdens de performance. Jammer genoeg kwam virtuele Guy wel aan een tragisch einde door de crash van een televisie.

Het Immersive Lab van AP Hogeschool is een trotse partner van creatieve en culturele organisaties. Ook interesse in photogrammetry en motion capture-technologie? Neem dan contact op met immersivelab@ap.be en we bekijken wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen.

Bekijk hier de virtuele performance:

Gerelateerde artikels