Overslaan en naar de inhoud gaan

AP Hogeschool pioniert met Immersive Lab 

immersive lab ap hogeschool antwerpen vr ar 2

Het gloednieuwe Immersive Lab van AP Hogeschool is sinds gisteren officieel geopend. Dit state-of-the-art expertisecentrum biedt ruimte om het (onbenutte) potentieel van VR en AR te onderzoeken, ontwikkelen en ontdekken. Het Immersive Lab van AP is het grootste virtuele labo van de provincie Antwerpen én een echt unicum in Vlaanderen. 

Kleding showen op een virtuele catwalk? Als zorgverlener op een hyperrealistische maar veilige manier leren reanimeren? Dankzij virtual reality (VR) en augmented reality (AR) is het allemaal mogelijk. De technologie rond VR & AR biedt eindeloze mogelijkheden. Toch is het potentieel op dit moment nog grotendeels onbenut en eerder onbekend.  

Met de lancering van een gloednieuw Immersive Lab wil AP Hogeschool daar verandering in brengen. Dit innovatief expertisecentrum is uitgerust met state-of-the-art technologie en biedt ruimte voor onderzoek en experiment. Het Immersive Lab omvat twee studio’s op Campus Spoor Noord - Noorderplaats en eentje aan de Schools of Arts. Naast onze onderzoekers, lectoren en studenten kunnen ook externen er aan de slag om kennis op te doen, situaties te testen en te oefenen in een virtuele wereld.   

Welkom in de Metaverse  

Een van de paradepaardjes van het Immersive Lab is de fotogrammetrie, een innovatieve technologie waarmee je modellen in 3D kan creëren. Mensen worden fotorealistisch gescand, waarna ze in een virtuele setting tot leven gewekt kunnen worden.  

Onderzoeker Wes Nijssen: “Je neemt plaats in een stalen kooi waarop meerdere camera’s zijn bevestigd zodat je vanuit verschillende hoeken in detail gefotografeerd kan worden. Op basis van deze 3D-scan wordt er een virtuele avatar gecreëerd. Momenteel werken we met een 60-tal camera’s. Maar dat aantal willen we in de toekomst ferm uitbreiden, want hoe meer camera’s, hoe meer details je op beeld kan vastleggen.”  

Projectleider dr. Silvia Van Aken: “We creëren eigenlijk een virtuele identiteit in Metaverse. Dat is een digitaal universum waarbij de echte en virtuele wereld samensmelten. Technologiereuzen zoals Facebook, Epic Games of Disney zetten al een tijdje in op de Metaverse. In Vlaanderen is fotogrammetrie nog een unicum en zelfs in Europa vind je slechts een handjevol labo’s die deze techniek aanbieden. We zijn dus enorm trots op de enorme meerwaarde die AP Hogeschool kan bieden.” 
 


In het nieuws

Gerelateerde artikels