Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste opleiding voor VR -verhalenvertellers bij AP Hogeschool

VR

AP Hogeschool Antwerpen pakt uit met de eerste opleiding ‘Immersive Storytelling in VR’. Daarbij gebruik je allerlei nieuwe technologieën, zoals een VR-bril om iemand in een verhaal onder te dompelen. De techniek was al aan een stevige opmars bezig, maar de wereldwijde Covid-19 uitbraak heeft de aandacht ervoor helemaal in een stroomversnelling gebracht. Hét beroep van de toekomst lijkt geboren.

Steeds meer organisaties gebruiken immersive storytelling. Met een VR-bril (virtual reality) door het Mona Lisa-schilderij in het Louvre stappen, werknemers opleiden in een virtuele omgeving, een virtuele dissectietafel in een ziekenhuis… het zijn maar enkele voorbeelden.

“Door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus kwam de techniek nog meer in een stroomversnelling terecht.” weet dr. Silvia Van Aken van AP Hogeschool. “De vraag naar VR - apparatuur steeg tijdens de internationale lockdown opmerkelijk. Het marktonderzoeksbureau Coresight Research voorspelt dan weer dat het gebruik van VR en AR onder meer in de retailsector, sterk zal toenemen na de coronacrisis. En het zal ook een impuls geven aan conferenties en evenementen die via social VR contact zoeken in een virtuele wereld.”

Gezocht: immersive verhalenverteller (m/v)

Dat betekent ook dat er meer en meer nood zal zijn aan een nieuw type professional: iemand die perfect de verbinding kan maken tussen het verhaal en de technologie. Daarom biedt AP Hogeschool als eerste hogeschool vanaf oktober een postgraduaat immersive storytelling in VR aan. De hogeschool kan daarbij terugvallen op de uitgebreide expertise van haar eigen Immersive lab,het onderzoekscentrum voor VR en AR.

“De 25 geselecteerde studenten kunnen uit alle soorten vooropleidingen komen. Creatieve mensen met een beperkte technische kennis werken samen met studenten met meer technische ervaring. Die leren dan weer bij op het vlak van storytellingtechnieken.” aldus onderzoeker Silvia Van Aken. “Ze krijgen niet enkel de theoretische en technische bagage om een immersive story in 360°-video of VR te realiseren, ze gaan er uiteraard ook effectief zelf mee aan de slag.”

reacties

reageer op dit artikel

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Gerelateerde artikels