Overslaan en naar de inhoud gaan

AP bouwt miniversie petrochemiebedrijf

AP bouw petrochemiebedrijf

Een echt petrochemisch bedrijf in het klein. Dat is wat AP Hogeschool heeft gebouwd op haar campus Spoor Noord - Ellermanstraat. Studenten van verschillende opleidingen – studenten Elektromechanica zullen de eersten zijn die ermee aan de slag gaan - kunnen er nu werkplekervaring opdoen binnen de school. Er is 2 jaar hard gewerkt om dit unieke onderwijsconcept te realiseren.

Twee jaar geleden begon alles het met de vraag van de opleiding Elektromechanica: hoe kunnen we onze studenten nog beter voorbereiden op hun toekomstige werkomgeving waar heel wat veiligheidsvoorwaarden gelden. Het zaadje was geplant. Het idee voor een echt petrochemisch bedrijf in de hogeschool waar studenten zelf instaan voor ontwerp, automatisatie, operationalisering en onderhoud was geboren. Nu presenteren ze de oplossing: een miniplant of levensechte miniatuurweergave van een chemisch bedrijf op de campus.

De petrochemie werkt met zeer agressieve en bijtende stoffen stelt hoge eisen aan de analysemethoden, meetinstrumenten, gebruikte materialen en veiligheidsnormen. “Met deze miniplant – die voldoet aan de strengste (veiligheids)normen  en -eisen – evenaren we in de hogeschool de werkervaring die studenten opdoen tijdens hun stage. En we doen zelfs nog beter omdat we in de leerstand didactische elementen kunnen inbouwen, gevaarlijke situaties kunnen simuleren en studenten kunnen toelaten fouten te maken, vertelt Amedee Beylemans, opleidingshoofd Elektromechanica.

MULTIDISCIPLINAIRE WERKPLEKERVARING IN HUIS

Vanaf volgend academiejaar zullen de studenten Elektromechanica als eersten aan de slag gaan in de miniplant. Ze kunnen getraind worden op heel wat facetten van hun opleiding (bv. procesautomatisering, onderhoudstechniek, industriële netwerkconfiguratie). Daarnaast kunnen ook andere opleidingen van AP Hogeschool zoals Integrale Veiligheid, Energiemanagement, Chemie voor werkplekervaring terecht in de miniplant.

Ook algemeen directeur van AP Pascale De Groote is in de wolken met het project: “Wij streven bij AP Hogeschool naar grensverleggende opleidingen op maat. Deze unieke multidisciplinaire opstelling maakt het realiseren van deze ambitie concreet en zo kunnen we werkplekervaring in huis garanderen.”

AP Petrochemiebedrijf

VAKSPECIALISTEN

Het ontwerpen en realiseren van de miniplant is een werk van lange adem geweest. Twee jaar lang is eraan gewerkt.  Naast lectoren Elektromechanica die het didactisch concept bewaken, zijn heel wat vakspecialisten (BASF, Monsanto, Emerson, KSB, PA Solutions, Samson) betrokken om de juiste knowhowuit de bedrijfswereld binnen te brengen.  En, het resultaat mag er zijn.

De totale kostprijs van dit project bedraagt 520.000 euro. AP Hogeschool heeft de grootste investeringskost gedragen. Dankzij ‘Elementen voor Talenten’, een samenwerkingsverband tussen BASF en de stad Antwerpen, is 20% van de ‘miniplant’ gefinancierd door BASF en de stad Antwerpen.

Gerelateerde artikels