Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Sociaal Werk organiseren familiedag voor gedetineerden

sociaal werk

Binnen de gevangenismuren gaat er een wereld schuil die doordrenkt is met regels en routines. Het leven achter slot en grendel? Dat is allesbehalve gemakkelijk en gedetineerden voelen zich vaak eenzaam en geïsoleerd. Daarom organiseerden zes derdejaarsstudenten Sociaal Werk een familiedag voor gedetineerden in de gevangenis van Beveren.

Op een druilerige zondagmiddag toverden de studenten de sportzaal van de gevangenis in Beveren om tot een mini-kermis. Anderhalf uur konden de gedetineerden samen met drie familieleden genieten van verschillende activiteiten die de studenten hadden voorzien. Zo konden ze hun zorgen heel even vergeten.

Student Silke: "Als gedetineerden hun familie ontvangen in de gevangenis verloopt dat redelijk formeel. Een bezoek is vaak beperkt tot wat ze ‘tafelgesprekken’ noemen: gedetineerden zitten aan de ene kant van de tafel, familieleden aan de andere kant en elkaar aanraken mag niet. Best een triest tafereel. Tijdens onze familiedag konden de gedetineerden en hun familieleden vrij rondlopen en was er geen beperking op fysiek contact. Als familie genoten ze van activiteiten zoals ringwerpen, koekhappen of blikwerpen. Vaders speelden met hun kinderen en omhelsden hun vrouw. Het was hartverwarmend om de gevangenen zo gelukkig te zien."

Iets simpels als een foto is voor een gedetineerde van onschatbare waarde. Omdat ze zo iets tastbaars hebben om te koesteren. 

Student Sarah & Amber: "Het was cruciaal dat er een fotoautomaat aanwezig was. De achtergrond van de photo booth was leuk aangekleed en gedetineerden mochten hun verplicht gevangenisvestje even uitdoen waardoor je niet kon zien dat de foto in de gevangenis was genomen. Uit zo'n photo booth rolt een foto die de gedetineerden kunnen ophangen of bewaren in hun cel. Voor hen is dit van onschatbare waarde, omdat ze zo iets tastbaars hebben om te koesteren."

GEVANGENISSFEER

Student Lola: "Het was een behoorlijke uitdaging om de familiedag geregeld te krijgen. De strenge regels herinnerden ons er continu aan dat we nog steeds in een gevangenis waren. Onze zelfgemaakte snoepzakken, die gedetineerden konden winnen met spelletjes, mochten we bijvoorbeeld niet uitdelen. De kans dat wij via die zakjes iets zouden binnensmokkelen, was te groot. Zelfs de schaar die we hadden meegebracht om het tafelpapier te knippen, moesten we afgeven. We kregen in plaats daarvan een kinderschaar, waarmee amper te werken viel. Echt elke stap werd grondig gecontroleerd.”

EEN PAKKENDE INDRUK

Student Reine: "In het begin was het zowel voor de gedetineerden, hun familie, als voor ons even wennen. Maar gaandeweg werd de sfeer steeds relaxter. Tegen het einde voelde je de atmosfeer wel opnieuw omslaan, omdat het pijnlijke afscheid naderde. Kindjes begonnen te huilen, kleuters renden hun vader achterna en een vrouw stond plotseling moedeloos alleen toen de gedetineerden werden weggeleid. Het waren hartverscheurende taferelen die een diepe indruk nalieten."

Studenten Sarah & Rani: "De gevangenis van Beveren is bestemd voor gedetineerden van zwaardere vergrijpen. Iedereen die daar terechtkomt, verblijft er minstens drie jaar. Het is cruciaal om te begrijpen dat de gedetineerden niet altijd bewust voor deze situatie hebben gekozen. Ze zijn geen inherent slechte mensen. Sommigen hebben gewoon verkeerde of domme keuzes gemaakt."

Mensen in de gevangenis zijn niet altijd inherent slecht. Sommigen hebben gewoon foute of domme keuzes gemaakt. 

RECHT IN DE PRAKTIJK DUIKEN

Lector Yvonne Postma: “De organisatie van de familiedag kadert binnen het vak Praktijklabo. We willen niet dat onze studenten alleen met hun neus in de boeken zitten, maar dat ze ook hands-on ervaring opdoen naast hun stage-ervaring. Ze zullen later als sociaal werkers aan de slag gaan met kwetsbare doelgroepen zoals (ex-)gedetineerden. Dus het is belangrijk dat ze zich ook leren inleven in de harde realiteit. En een van de beste manieren om dat te doen, is er gewoon middenin duiken. De studenten keerden na hun familiedag huiswaarts met stof tot nadenken. Ze hebben onrechtvaardigheid, pijn en leed gezien. Maar ook veel blijdschap en geluk. Wie weet maken zij later voor deze mensen fulltime een verschil."

 

Ook interesse in de bachelor Sociaal Werk?

Gerelateerde artikels