Overslaan en naar de inhoud gaan

Anke Goergen combineert bachelor Journalistiek met bloeiende mediacarrière

anke goergen ap hogeschool antwerpen 2

Van studente Anke Goergen (20) ga je nog veel horen. Letterlijk zelfs. Als laatstejaars Journalistiek is Anke - zelfs voor ze goed en wel haar bachelordiploma op zak heeft - immers al actief als radio-dj, televisiepresentatrice, podcast host, singer-songwriter ...  

Wist je altijd al dat je in de media wou werken?

Nee, ik ben er eigenlijk een beetje ingerold. (lacht) Ik wist totaal niet wat ik moest studeren. In het eerste middelbaar heb ik Latijn gevolgd. In het tweede jaar Moderne. In het derde en vierde jaar Wetenschappen. En daarna ben ik overgeschakeld naar Humane Wetenschappen, omdat mij dat meer interesseerde dan chemie en fysica. 

Het moeilijkste aan gaan verder studeren was voor mij gewoon een keuze maken. Al mijn vrienden wisten al naar welke school ze gingen en welke richting ze gingen doen. Ik heb mij één week voor de start van het academiejaar pas ingeschreven. Ik babbelde graag, vond het leuk om mensen te entertainen en hou ook wel van optreden enzo, dus ik dacht misschien ligt radio mij wel. Dankzij de vele praktijk tijdens de opleiding, heb ik gemerkt dat ik journalistiek eigenlijk wel leuk vond en dat het ook echt in mij zat. 

Waarom heb jij voor AP Hogeschool gekozen? 

Toen ik wist dat ik Journalistiek wilde studeren ben ik naar verschillende hogescholen gaan kijken om informatie in te winnen. Uiteindelijk had ik het beste gevoel bij AP Hogeschool: de lectoren waren supervriendelijk en de ligging midden in de stad vond ik geweldig. Dat zorgde ook tijdens de opleiding voor veel mogelijkheden. Als je op straat mensen moet interviewen, is de Meir de ideale plek en die ligt op slechts enkele stappen van onze campus Meistraat. 

Naast je opleiding ben je intussen ook al een tijdje aan de slag als presentatrice op radio en tv. Valt die combi mee? 

Ik krijg veel steun van mijn lectoren sinds ik bij MNM werk. Het is niet altijd makkelijk om zo'n job te combineren met je studie, dus daar houden ze wel wat rekening mee. Ik ben hen daar heel dankbaar voor, want anders had ik het wellicht niet (zo goed) kunnen volhouden.

Wat was het moeilijkste moment uit jouw opleiding? 

Het tweede semester in mijn tweede jaar. Toen hadden we extreem veel taken en opdrachten die allemaal samen kwamen. Ik ben niet de beste planner en stel alles graag uit tot het laatste nippertje, dus toen heb ik van de stress wel wat traantjes gelaten en serieus gevloekt op mezelf omdat ik niet vroeger begonnen was.

Zoals iedereen heb ook ik uiteraard de nodige twijfels en onzekerheden. Ik ben vrij perfectionistisch en leg vaak veel extra druk op mezelf. Wat mij altijd helpt als ik voel dat het even niet meer gaat, is gewoon erover praten met anderen. Het is heel belangrijk dat je af en toe even kan ventileren. En eens goed op ABBA dansen, dat kan ook helpen. (lacht)     

Wat is het mooiste moment uit jouw opleiding? 

In 2019 mochten we met onze klas radio maken op het De Coninckplein in Antwerpen. Er was geen lector bij, dus het was een hele uitdaging om dat zelf te verwezenlijken. Niet alles liep op wieltjes - we zijn zelfs anderhalf uur te laat gestart - maar samen hebben we het wel tot een goed einde gebracht en ons ongelofelijk goed geamuseerd. We waren best wel trots op onszelf. 

Heb jij zelf nog goede raad voor (toekomstige) studenten? 

Wees ambitieus. Grijp de kansen die er zijn en ga er echt voor. Wees ook niet te snel tevreden, bijvoorbeeld met een 10/20. Door die mentaliteit ga je jezelf automatisch verbeteren, meer kansen creëren en bouwen aan je toekomst. 

Ik denk dat je pas volledig kan laten zien wat in je zit, als je de juiste mindset hebt én als de lectoren ook het beste uit jou kunnen halen. Als je zelf gemotiveerd bent en je best doet tijdens je opleiding ga je al heel ver geraken. Als de lectoren jou dan nog net dat extra duwtje in de rug kunnen geven en je extra kunnen motiveren, haal je volgens mij het beste uit jezelf en uit de opleiding. 

Wat zijn jouw plannen en/of dromen voor de toekomst? 

Ik hoop dat ik nog véél mag doen in de mediasector. MNM en TV PLUS hebben mij al fantastische kansen geboden en ik hoop dat ik die nog mag uitbreiden. Als ik echt  iets op mijn bucketlist mag zetten, dan is het ooit eens te gast zijn in De Ideale Wereld.


ZELF OOK INTERESSE IN DE BACHELOR JOURNALISTIEK? 

Gerelateerde artikels