Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken met kansarmen tijdens leuke stage

AP-studenten op stage met kansarmen

De twintigjarige Dien Piedfort loopt als derdejaarsstudente Orthopedagogie aan de AP Hogeschool momenteel 12 weken stage bij ’t Lampeke. Dat is een buurthuis in Leuven waar ze voornamelijk in contact komt met kansarme volwassenen en gezinnen. “Een tasje koffie drinken met een bezoeker is dan ook veel meer dan wat het lijkt”, vertelt Dien enthousiast.

Het buurthuis waar Dien werkt, maakt deel uit van een grotere buurtwerking onder dezelfde naam. Zo biedt het sociaal restaurant dagelijks maaltijden aan kansarme volwassenen en gezinnen aan, en worden er uitstapjes gepland die draaien rond cultuur, gezondheid en wonen. Bovendien runt het buurthuis ook tweedehandswinkel ‘Den Bokal’ en ontmoetingsruimte ‘De Dageraad’.

Dat Dien erg enthousiast is over haar stage, mag wel duidelijk zijn. “Elke week is anders, en net dat maakt het erg uitdagend”, zo vertelt ze. “De ene dag heb ik permanentie in het buurthuis of ben ik aanwezig in de tweedehandswinkel, de volgende dag ga ik dan weer op pad met het mobiele buurthuis.”

AFWISSELING ALOM

Maar daar houdt het trouwens niet op, want “ik mag ook mijn steentje bijdragen aan verschillende projecten”. De studente vertelt dan over het reeds lopende Gezondheidsproject, of het project ‘Ouderen in de buurt’ dat pas in februari van start zal gaan. Afwisseling alom, met andere woorden.

“Onlangs was ik nog met drie van de vaste bezoekers in het buurthuis aan het kaarten”, aldus Dien, “toen een Marokkaanse vrouw binnenkwam. Hoewel ze snel inging op mijn uitnodiging om mee te spelen, was alles eerst wel even onwennig. Maar uiteindelijk is het een supergezellige namiddag geworden die gevuld was met leuke gesprekken.”

Dien ziet zich dan ook als een soort sleutelfiguur, en het is natuurlijk altijd leuk als je tijdens de stage al een impact kan hebben. “Ik heb er toen voor kunnen zorgen dat iedereen z’n zorgen even opzij kon zetten, en dat vind ik toch wel erg waardevol.” Dat geldt trouwens ook voor zichzelf. “Zo heb ik ontdekt dat ik het soms moeilijk heb om dingen van mij af te zetten, en dat mijn toekomstige job erg afwissend mag zijn.” Dien kijkt alvast uit naar het volgende deel van haar stage, waarin ze ook erg veel over zichzelf geleerd heeft.

Gerelateerde artikels