Overslaan en naar de inhoud gaan

Unieke samenwerking met SO Antwerpen verhoogt slaagkansen van leerlingen uit beroepsopleidingen

onthaal

AP lanceert samen met Stedelijk Onderwijs Antwerpen komend schooljaar het zevende voorbereidend jaar voor leerlingen uit het beroepssecundair onderwijs (BSO). Deze unieke samenwerking bereidt afgestudeerde zesdejaars uit het BSO voor op een verdere studiecarrière in het hoger onderwijs. Geïnteresseerde leerlingen kunnen zich vanaf maandag 24 augustus inschrijven. 

Stedelijk Onderwijs en AP Hogeschool Antwerpen pakken uit met een unieke samenwerking in Antwerpen: een zevende voorbereidend leerjaar dat afgestudeerde zesdejaars uit het BSO klaarstoomt voor het hoger onderwijs. Iedere Antwerpse BSO-student met een getuigschrift op zak kan zich inschrijven voor dit voorbereidend jaar. “Je moet geen traject binnen het Stedelijk Onderwijs afgelegd hebben”, verduidelijkt Gonda Verhaert, bedrijfsdirecteur van Stedelijk Onderwijs Antwerpen. “Iedereen is welkom.”

Het lessenpakket werd samengesteld door lectoren en leerkrachten van AP Hogeschool en het Stedelijk Onderwijs. De focus ligt op cijfer- en taalvaardigheid, maar ook humane en exacte wetenschappen en maatschappelijke vorming komen aan bod. “We willen de hoofdzakelijk praktische basis van de leerlingen aanvullen met theoretische en academische vaardigheden die ook essentieel zijn om te slagen in het hoger onderwijs,” klinkt het bij AP-directeur Pascale De Groote. Ook kunnen de leerlingen proeven van het leven op een hogeschoolcampus. Ze zullen bijvoorbeeld seminaries en workshops bijwonen. Voorts krijgen ze zowel digitaal les als onderwijs op school, net zoals in het hoger onderwijs. 

Steun en opvolging

Bovendien is de opleiding op maat van iedere leerling. Het zevende voorbereidend jaar kenmerkt zich door een individueel traject, intensieve begeleiding en een persoonlijk ontwikkelingsplan. “We laten deze leerlingen na het zevende jaar niet los: ze kunnen ook in het eerste jaar van hun opleiding rekenen op de steun en opvolging van hun begeleiders”, voegt Verhaert daar nog aan toe.

“Dit zevende voorbereidend jaar moet de brug vormen tussen een BSO-opleiding en een opleiding in het hoger onderwijs", gaat De Groote verder. "Studenten ontdekken wat het inhoudt om verder te studeren en ze starten daardoor ook beter voorbereid aan hun opleiding. Zo willen we de slaagkansen van deze leerlingen verhogen.” 

“Ik ben heel fier op de unieke samenwerking die we met AP Hogeschool neerzetten. Het is de eerste keer dat twee onderwijsniveaus samen een nieuwe opleiding aanbieden in de regio, we zijn dus pioniers in het Antwerpse onderwijslandschap”, aldus Gonda Verhaert. “Bij Stedelijk Onderwijs werken we aan het onderwijs van de toekomst, waar kwaliteit en inclusie centraal staan.”

Meer info nodig? Surf dan naar www.stedelijklyceum.be/watna6bso

APbassadeur Britt videochat met Priscilla over het zevende voorbereidend jaar 


Zie ook 

Warm onthaal voor leerlingen van het zevende voorbereidend jaar.

 

Gerelateerde artikels