Overslaan en naar de inhoud gaan

Trotse Ervaringsdeskundigen studeren af: "Praat tegen ons, niet over ons"

Pasform

Op campus Spoor Noord vond onlangs een bijzondere proclamatie plaats. Ivan, Bart, Nancy, Madelina en Ann mogen zich voortaan officiële 'Ervaringsdeskundigen' noemen. Als personen met een verstandelijke beperking leerden ze via een unieke cursus hoe ze zelf workshops kunnen geven aan bedrijven en verenigingen. Want wie kan er beter uitleggen wat er allemaal komt kijken bij een beperking, dan zij die er zelf mee leven. 

Leven met een beperking

Ann, Bart, Ivan, Madelina en Nancy dompelden zich tien dagen lang onder in de cursusreeks 'Ervaringsdeskundigen'. Dat is een initiatief van Pasform (een vormingsorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking en autisme) in samenwerking met de opleiding Orthopedagogie aan AP Hogeschool. Tijdens deze unieke cursus hebben de enthousiaste deelnemers geleerd om duidelijk uit te leggen wat er allemaal bij een verstandelijke beperking komt kijken. Zoals: Hoe is het om met een beperking te leven? Welke problemen en uitdagingen ervaar je zoal? Waar moeten anderen op letten in de omgang? ...

De cursisten volgden les op campus Spoor Noord en werkten ook nauw samen met studenten uit onze bachelor Orthopedagogie. Ze hebben bijgedragen aan een onderzoeksproject en zijn met AP-studenten in gesprek gegaan. Ze hebben met veel enthousiasme hun persoonlijke ervaringen gedeeld en alle vragen die op hen werden afgevuurd beantwoord. Aan het einde van hun traject hebben ze in een grote aula aan alle studenten Orthopedagogie een presentatie gegeven met als thema 'Leven met een beperking'. 

 

Praat tegen ons, niet over ons ... 

Afgelopen week volgde de kers op de taart van hun opleiding: een feestelijke proclamatie. De vijf trotse ervaringsdeskundigen zijn nu officieel klaar om hun waardevolle kennis te delen met anderen. Zo zullen ze door Pasform ingeschakeld worden om zelf workshops te geven aan bedrijven, ziekenhuizen of zorginstellingen. Wij vroegen hen alvast naar een voorproefje:

Nancy: “Bij ons gaat alles een beetje trager waardoor we niet alles meteen begrijpen. Om nieuwe dingen te leren, helpt het als iemand voordoet wat ik moet doen. Een lange, theoretische uitleg werkt niet zo goed.”

Ann: “Sommige mensen met een verstandelijke beperking kunnen niet zo goed praten, maar wij vijf wel. We hebben soms moeite met het vinden van de juiste woorden en moeilijke woorden vermijden we liever. Het is voor ons belangrijk dat mensen duidelijk en gestructureerd praten. Niet alle uitleg in één keer, maar stap voor stap.”

Ivan: “Door mijn autisme komen prikkels hard binnen, daarom heb ik altijd mijn koptelefoon bij me om geluiden te dempen. Ik heb vaak moeite met interpretaties en ga snel uit van het negatieve. Bijna elke situatie moet ik vragen hoe iemand het bedoelde, omdat ik het vaak verkeerd begrepen heb.”

Madelina: “Het gebeurt vaak dat mensen ofwel tegen ons praten alsof we kinderen zijn, of ze richten zich tot onze begeleider. Een tip: praat tegen ons, niet over ons!”

Bart: “Het feit dat we een beperking hebben, betekent niet dat we geen talenten hebben. Ik heb hier op de AP Hogeschool tijdens de lunch accordeon gespeeld voor alle studenten. Iedereen was enthousiast en ik kreeg zelfs een applaus op het einde.” 

 

Ann, Bart, Ivan, Madelina en Nancy hebben op AP Hogeschool duidelijk laten zien wat in hen zit! Wie weet kom je hen binnenkort eens tegen tijdens een van hun workshops. 

Gerelateerde artikels