Overslaan en naar de inhoud gaan

Toegepaste informatici winnen hackaton

Toegepaste informatici winnen hackaton

Twee studenten van de opleiding Toegepaste Informatica zijn afgelopen weekend aan de haal gegaan met de eerste prijs van de hackathon rond mobiliteit van de toekomst. Ze wisten samen met enkele leden van hun stageplaats de jury te overtuigen van hun aanpak. Proficiat!

Afgelopen week vond in Groot-Bijgaarden de ‘Mobility of the future’-expo plaats, die elementen van een conferentie en hackathon combineert. Startups, gevestigde bedrijven, studenten en professionals hadden er de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en leren van elkaars expertise. Naast de vele interessante talks, waren er ook verschillende uitdagingen rond mobiliteit waar deelnemers een antwoord op konden verzinnen.

Twee studenten Toegepaste Informatica – Keith Vella en Mickaël Vangramberen – stortten zich vol goede moed op uitdaging 3: verbeter de efficiëntie van bestuurder, voertuig en vloot, en maak daarvoor gebruik van slimme technologie en de bijhorende statistieken. Dat deden ze samen in een team met het bedrijf waar ze momenteel hun stage lopen (Flexso) en deelnemers van nog een tweede bedrijf (Locus).

INTERNET OF THINGS

Keith en Mickaël pitchten hun idee van een variërende belasting voor auto’s aan de vakjury. In plaats van iedereen altijd dezelfde wegenbelasting te laten betalen, wordt de kostprijs berekend op basis van data die aan de hand van sensoren in de wagen en Internet of Things wordt aangeleverd. Hierin worden zaken meegenomen als het rijgedrag van de chauffeur, gemiddelde toerenaantal van de motor, CO2-uitstoot, brandstofgebruik, …

Keith heeft op basis van hun idee een prototype voor een app in elkaar geknutseld, waarmee gebruikers al die data zouden kunnen bekijken, en de berekening van hun uiteindelijke belastingsfactuur. Zo zouden ze hun rijgedrag met enkele simpele ingrepen kunnen aanpassen om zuiniger te rijden.

Toegepaste informatici winnen hackaton

Gerelateerde artikels