Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugblik op TINC Fest

TINC Fest sfeerbeeld - Shruti Mehta
© TINC Fest sfeerbeeld - Shruti Mehta

En of de eerste editie van TINC Fest een schot in de roos was! De samenwerking tussen AP Hogeschool (Media, Design en IT, Immersive Lab en MAxlab) en Antwerp Powered by Creatives in november 2023 resulteerde in een unieke mix van gasten. Zo’n 150 aanwezige studenten, docenten, onderzoekers en creatieve professionals mengden zich organisch met elkaar tijdens diverse workshops, lezingen en entertainende interactieve activiteiten. Een terugblik op enkele inspirerende hoogtepunten.

Het kathedraaldenken van Fredo De Smet

Een tot de nok gevulde aula hing aan de lippen van keynote-spreker Fredo De Smet, die ons een hoopvol toekomstperspectief gunde. Een toekomstperspectief waarin ‘kathedraaldenken’ en een door kunstenaars en innovatie gedragen renaissance een cruciale rol zullen spelen. Geïntrigeerd? Lees er meer over op Fredo's Substack.

De nieuwe generatie renaissance-kunstenaars

Essentiële voorwaarde voor een echte “renaissance” is de moed om tradities en ingegroeide gewoontes achter te laten en je aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Moderator Fredo De Smet ging in dialoog met kunstenaars, (game) designers en onze eigen onderzoeker Laura Herrewijn over hun meest markante ‘shift’. Voor Laura was dat de heroriëntering van klassiek naar praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. Een mooie om over na te denken met die renaissance -en op kortere termijn een nieuw jaar-  voor de deur: wat laat jij achter en wat wil je anders gaan aanpakken?

Typografie in augmented reality

In het kader van ons lopende onderzoeksproject Proeftuin Media XR/5G organiseerden onderzoekers Gina Poortman en Annelise Cherchedean van MAxlab een workshop “Typo in AR”. Immersive Lab-onderzoekers Florian Van Stigter Tillo en Keerthanan Vignarajah ondersteunden de artistieke invulling met research naar gebruiksvriendelijke AR-tools en technische support ter plaatse. Ze exploreerden samen met de deelnemers de mogelijkheden (en moeilijkheden) van typografische vormgeving in augmented reality. Als opwarmer in ruimtelijk tekstdenken kregen de deelnemers enkele inspirerende experimenten geserveerd, zoals het werk van Rajshree Sharaf.

Op naar een tweede editie?

Zowel bij het publiek als bij AP en APBC smaakte de eerste editie naar meer. Begin 2024 steken we alvast de hoofden bij elkaar voor een vervolg. We houden je op de hoogte!

Foto's TINC Fest: Shruti Mehta

Gerelateerde artikels