Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Communicatie op leerrijke citytrip naar Straatsburg

Studiereis naar Straatsburg 6

Naar jaarlijkse gewoonte trokken onze derdejaarsstudenten Communicatie op vierdaagse studiereis naar Straatsburg. Op het programma stonden onder meer een bezoek aan het Europees Parlement, de Raad van Europa, het concentratiekamp van Struthof en het nabijgelegen stadje Obernai.

Het verleden, het heden en de toekomst van Europa

In het Europees Parlement werden de studenten, na een algemene introductie over het ontstaan en de werking, te woord gestaan door drie Belgische Europarlementsleden: Geert Bourgeois (N-VA), Sara Matthieu (Groen) en Kathleen Van Brempt (Vooruit). Studenten kregen kort de tijd om hen vragen te stellen over actuele thema’s, hun beleid van de voorbije jaren of hun ideeën voor de toekomst. Tijdens het bezoek aan de Raad van Europa kregen ze uitleg over het communicatiebeleid van de organisatie. Onze studenten werden er ontvangen door Giuseppe Zaffuto, de woordvoerder van secretaris-generaal Marija Pejcinovic Buric.

De studiereis naar Straatsburg vertrekt vanuit de link met het vak Intercultural Communication. “Onze studenten koppelen in een paper of podcast hun ervaringen in het algemeen en één bezoek in het bijzonder aan in het vak behandelde theorieën rond interculturele communicatie”, legt lector Benny De Decker uit. “Straatsburg is van oudsher een kruispunt van culturen en dat ademt de stad ook duidelijk uit, niet in het minst door de aanwezigheid van de Europese instellingen. Ik ben blij dat we de laatstejaarsstudenten Communicatie met een gevarieerd, interessant programma nader hebben kunnen laten kennismaken met en nadenken over het verleden, het heden en de toekomst van Europa.”

Naast een bezoek aan de Europese instellingen nemen de lectoren de studenten ook mee naar het nabijgelegen concentratiekamp van Natzweiler-Struthof. Lector Dirk Hye vertelt: “Het valt me steeds op hoe stil en verbouwereerd onze studenten zijn als ik ze rondgids in het concentratiekamp. Dit perfide oord van ontmenselijking en gruwel doet onze studenten beseffen dat vrede, welvaart en democratie geen vanzelfsprekendheid zijn, maar waarden om dagelijks te koesteren en te omarmen. Dit is dan ook dé boodschap die we hen willen meegeven.”

Leerrijke schoolreis

Bij student William Goos heeft de studiereis een diepe indruk nagelaten: “Hoewel we dagelijks van onze vrijheid kunnen genieten, is dat in het verleden niet altijd zo vanzelfsprekend geweest. Daarom was het enorm mooi en leerzaam om de fundamentele waarden van onze verantwoordelijke instellingen tijdens deze studiereis te mogen (her)ontdekken.”

Ook studente Julia De Graeve blikt tevreden terug: “Straatsburg was de leerrijkste schoolreis die ik in mijn schoolcarrière al heb gehad. Dankzij de goede balans tussen activiteiten en vrije tijd had ik genoeg ruimte om alles te verwerken, waardoor het ook beter bijblijft. De bezoeken aan de verschillende Europese instellingen hebben mij een andere kijk gegeven op Europa en een beter begrip van hoe onze politiek in elkaar zit. Ook heb ik veel medestudenten beter leren kennen en zijn er nieuwe vriendschappen ontstaan.”

Bekijk hun aftermovie op het Instagramaccount van de opleiding:

 

Gerelateerde artikels