Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten bouwen innovatief Internet of Things netwerk in Zanzibar

IT studenten in Zanzibar 3

Studenten Jasper Van Meel, Joos Van Esbroeck en Jurgen Van Peteghem trokken samen met acht medestudenten en drie IT-lectoren naar Zanzibar waar ze een Internet of Things netwerk hebben gebouwd. Dit netwerk biedt een breed scala aan innovatieve oplossingen: applicaties om luchtvervuiling te detecteren, systemen om bodemparameters te meten om mislukte oogsten te voorkomen en milieumonitoring. Daarnaast is het de bedoeling om de verregaande mogelijkheden van een ‘prototype’ te tonen aan lokale studenten en leerkrachten. Maar al te vaak eindigen eindwerken en prototypes van studenten in Zanzibar in de kast. En dat willen onze studenten en lectoren nu helpen voorkomen, mooi toch?

Wat was het doel van jullie reis naar Zanzibar?

Jurgen: “In samenwerking met KIST (Karume Institute of Science and Technology) hebben we in Zanzibar een Internet of Things-netwerk van luchtkwaliteitssensoren op batterijen en zonne-energie gebouwd. Deze sensoren verzamelen data over onder andere de luchtkwaliteit zoals CO2, fijnstof, temperatuur, luchtvochtigheid, … Verschillende sensoren worden op diverse locaties in Zanzibar geplaatst zodat een netwerk ontstaat. Ze versturen data via een LoRaWAN-netwerk, dat is een low-power protocol om draadloos data te verzenden. Vervolgens verzamelen en monitoren de studenten alle informatie in een dashboard zodat ze een perfect zicht hebben op de luchtkwaliteit op de verschillende locaties.”

Jasper: “We hebben twee LoRaWAN gateways opgezet op de daken van twee universiteiten. Alle LoRaWAN data die worden opgepikt komen automatisch op het internet. Indien je een account aanmaakt op het online platform The Things Network, heb je de mogelijkheid om alle verzamelde data op te vragen.”

Ging hier een lange voorbereiding aan vooraf? 

Jasper: “Het is een project van lange adem. Zo is het sensorbord vorig jaar ontworpen door studenten van AP en is dit jaar verder uitgewerkt. Samen met andere IoT-studenten hebben we sinds het begin van het tweede semester elke maandag aan dit project gewerkt. In het begin was het uiteindelijke doel nog wat onduidelijk, maar naarmate het vertrek naderde hadden we al heel wat werk verzet. Desondanks hadden we onze tijd daar wel nodig, want er is een groot verschil tussen iets op voorhand testen en het effectief in de realiteit uitrollen.”

Hoe verliep de samenwerking met de andere studenten van de lokale universiteiten? 

Jurgen: "De samenwerking ter plaatse verliep goed. We werden goed ontvangen in KIST en kregen meteen een rondleiding. We werden ook voorgesteld aan de lokale studenten en leerkrachten. Toen we aan het project bezig waren, stelden de studenten vragen en toonden interesse in wat we aan het doen waren." 

Jasper: "Ik moet ook zeker vermelden dat de studenten van KIST en SUSA (2 lokale universiteiten) enorm gemotiveerd waren en dat het heel leuk was om met hen samen te werken. In het begin vreesde ik een beetje voor een grote taalbarrière, maar dit viel enorm goed mee. Bijna iedereen spreekt er Engels, of toch genoeg om zich verstaanbaar te maken."

Joos: "Toevallig viel onze reis net in de ramadan en dit zorgde wel voor een paar uitdagingen. Zo mochten we bijvoorbeeld niet in het bijzijn van anderen eten of drinken. Ook overdag water drinken werd als respectloos aanzien en was door het zonnige en hete weer niet evident. Qua kledij was de verwachting dat iedereen lange broeken en rokken droeg (minimaal tot over je knie) en dat je schouders bedekt waren. Aangezien wij ingepakt hadden met enkel zomerweer in het vooruitzicht, waren we hier niet allemaal op voorzien."

 Is de missie geslaagd? 

Jurgen: "Wat mij betreft is de missie absoluut geslaagd. We zijn erin geslaagd een werkend project op te bouwen en hebben er veel uit geleerd. Bovendien hebben we een fantastische reis achter de rug en zijn we een boeiende ervaring rijker."

Joos: "Ik denk dat het voor heel onze groep (van elf studenten) een heel unieke ervaring was, aangezien niemand van ons al in Afrika was geweest. Hierdoor wisten we niet zo goed wat we daar konden verwachten. Toch was iedereen aangenaam verrast. De mensen waren heel vriendelijk en we werden met open armen ontvangen."

Jasper: "Deze ervaring was uniek en ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om aan dit project mee te werken. Het is enorm leerrijk om een echt project te doen dat wat meer losstaat van school en punten. We hadden bijvoorbeeld meer vrijheid om hier en daar dingen te kiezen. Maar ook wanneer er onverwachte problemen opdoken, konden we zoeken naar een creatieve oplossing om het toch tot een goed einde te brengen."

Benieuwd naar hun reisverhalen? Bekijk de aftermovie die IT-Student Hakim in elkaar bokste:

 

Wil jij zelf ook IT studeren? 

 

Gerelateerde artikels