Overslaan en naar de inhoud gaan

Op studietrip naar het International Journalism Festival in zonnig Italië? Yes please!

De vijf studenten praten na in een bar samen met de begeleidende lector 2

In de opleiding Journalistiek krijgen studenten de kans om hun horizon te verbreden. Dit gebeurt niet alleen door middel van theorie en praktijk, maar ook met uitstappen in binnen- én buitenland. Zo werden vijf gemotiveerde AP-studenten dit jaar geselecteerd voor een trip naar het International Journalism Festival in het zonnige Perugia in Italië. Nieuwe inzichten krijgen en tegelijkertijd genieten van een (beetje) vakantiegevoel? Yes please!

Luister en leer

Het jaarlijkse International Journalism Festival is het grootse media-evenement in Europa en nodigt iedereen uit om te luisteren, leren en netwerken met toptalenten uit de journalistieke wereld. Gedurende vijf dagen dompelden onze studenten zich onder in een reeks lezingen en workshops. “De moeilijkste opdracht van de hele week? Kiezen! Want door het ruime en gevarieerde aanbod aan topics, was het handig om op voorhand al een selectie te maken”, aldus de studenten. Artificiële Intelligentie in de nieuwskamers, journalistiek in tijden van oorlog, de persvrijheid in El Salvador, diversiteit,… Het waren maar enkele voorbeelden van de vele boeiende onderwerpen die tijdens het gratis festival aan bod kwamen.

Preparation is key  

De studenten namen op voorhand het uitgebreide programma door en stelden zelf activiteiten en interviewpartners voor aan hun begeleidende lector. Op die manier waren ze tiptop klaargestoomd om het meeste uit het festival te halen. Tijdens de vijfdaagse gingen onze journalisten in spe ook zelf aan de slag. Ze namen interviews af, maakten beeld- of audiomateriaal en schreven verslagen en analyses over hun ervaringen.

Nieuwe inzichten

Hoewel veel lezingen direct aansloten bij de interesses van de studenten, is het volgens studente Dounya belangrijk om jezelf soms ook een beetje uit te dagen: “Het was leerrijk om een bespreking bij te wonen die op het eerste gezicht minder boeiend leek. Zo volgde ik bijvoorbeeld een lezing over audiostorytelling. Hoewel ik met dit medium minder affiniteit heb, kwam ik na afloop toch buiten met een notitieboekje vol nieuwe inzichten.” Deze nieuwe inzichten en inspiratie passen de studenten ook (on)rechtstreeks toe in hun opleiding. Een van de studenten koos er bijvoorbeeld voor om haar bachelorproef te wijden aan 'Propaganda in Rusland' en kon zich dus helemaal op dat thema focussen in Perugia. 

Tot volgend jaar

Aan het eind van iedere dag deelden de studenten hun bevindingen met elkaar onder de stralende lentezon in een lokale wijnbar of smulden ze van een heerlijke pasta. Want de boog kan natuurlijk niet altijd gespannen staan. Met een rugzak vol nieuwe ideeën en inzichten waren ze het op de terugvlucht ook helemaal met elkaar eens: “We zien elkaar daar volgend jaar weer.” Ben jij er dan ook bij?

Gerelateerde artikels