Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Journalistiek op studiereis naar Straatsburg

Studiereis Straatsburg door 3e jaar Journalistiek 5

Alle laatstejaarsstudenten van de opleiding Journalistiek gingen in november op studiereis naar Straatsburg. Het vierdaagse bezoek was het hoogtepunt van het project Reporting Europe waarbij ze leren ze over het Europees beleid en verslaggeving over de EU. De studenten werken hiervoor in een gemengde groep van Belgische en Erasmusstudenten aan een crossmediale opdracht rond een Europees thema.  

Tijdens het eerste semester bereiden de studenten zich inhoudelijk degelijk voor op hun studiereis om ter plekke journalistieke opdrachten uit te voeren. Hierbij gebruiken ze de research-, redactie- en mediatechnische vaardigheden uit de opleiding. Ze krijgen gastlessen van experten en overleggen in het Engels met hun redactiegroepje. Elke student doet individueel aan research van Engelstalige bronnen en neemt een interview af met een Engelstalige expert.

“Het is spannend om met je redactiegroep meteen in het diepe gegooid te worden, maar je voelt je zelfzeker omdat je weet dat je op mekaar kan rekenen. ‘Strasbourg’ werd op die manier geen ‘stressbourg’.”
Tara (22)

Tijdens de studiereis bezochten de studenten het Europees Parlement, de Raad van Europa en concentratiekamp Struthof. De reis werd afgesloten met een bezoek aan Europese Culturele Hoofdstad Esch-sur-Alzette in het Groothertogdom Luxemburg.

In het Europees Parlement gingen de studenten in gesprek met Belgische Members of European Parliament (MEPs). Dit jaar kwamen Johan Van Overtveldt (ECR), Kathleen Van Brempt (S&D), Sara Matthieu (The Greens), Marc Tarabella (S&D) en Filip De Man (ID) langs.

“Ik voelde me een echte journalist en geen student toen ik de MEP’s interviewde. Dat was een heel fijne ervaring. En vier dagen met mekaar optrekken bood de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen.”
Noa (21)

De informatie die de studenten in Straatsburg verzamelen, gebruiken ze om hun crossmediale product rijker en diepgaander te maken. Het resultaat van al dat harde werk wordt tijdens een presentatiemoment mondeling toegelicht aan de begeleidende lectoren en nadien online gebundeld in een EU-dossier op wrap.apstudent.be.

Gerelateerde artikels