Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Elektronica-ICT op bootcamp bij Hogeschool Inholland Alkmaar

Studenten Elektronica ICT op bootcamp bij Hogeschool Inholland Alkmaar 3

Van 6 tot 9 mei gingen de studenten van het tweede jaar Elektronica-ICT in het kader van het vak ‘Digital Economy’ naar onze Erasmus-partner Hogeschool Inholland Alkmaar voor het derde ondernemersbootcamp.

Samen met de Nederlandse studenten Technische Bedrijfskunde en Technische Informatica werkten een honderdtal studenten oplossingen uit voor maatschappelijke problemen zoals het afstappen van fossiele brandstoffen, duurzame mobiliteit  en efficiënte afvalverwerking.

Dit deden ze in de vorm van een design sprint: een innovatietechniek waarbij teams in één week een oplossing bedenken voor een concreet probleem, een prototype hiervoor uitwerken én ineens interviews afnemen met potentiële gebruikers over dit prototype. Deze aanpak versnelt het productontwikkelingsproces en doet in korte tijd massa’s innovatieve ideeën ontstaan. De nadruk ligt daarbij op het visuele: de teams zetten hun brainstormideeën onmiddellijk om in gedetailleerde schema’s en story boards waaruit daarna prototypes ontstaan.

Na een creatieve en inspirerende week kozen de opdrachtgevers het meest originele concept en werd het winnende team in de bloemetjes gezet. De keuze viel daarbij op de ‘Ravo’-straatveger: een geavanceerd voertuig dat uitgerust is met camera’s en sensoren waardoor het afval efficiënter opgeruimd wordt. De gecapteerde data over het in het verleden opgeruimde afval bepalen de meest optimale route voor de straatveger. En de sensoren leveren ook interessante big data op, waarvan de beleidsmakers gebruik kunnen maken om inzicht te krijgen in welk afval waar achtergelaten wordt op straat.

Gerelateerde artikels