Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Communicatiemanagement leiden Marokkaanse Trans Zagora Trail in goede banen

Trans Zagora Trail

Sportiviteit, avontuur, multiculturaliteit en liefdadigheid onderbrengen in één wedstrijd, en dat allemaal aan de rand van de Sahara? Dat is de Trans Zagora Trail, waarvoor een groepje derdejaarsstudenten Communicatiemanagement een communicatieplan ontwikkelde, en lokaal in Marokko ook het event heeft begeleid. 

In hun laatste jaar kunnen de studenten Communicatiemanagement kiezen om deel te nemen aan verschillende projecten. Dit aanbod wordt jaarlijks aangepast en is enorm gevarieerd. Zo kan je kiezen voor een project waar jij en je medestudenten een fictief reclamebureau managen. Ben je meer geïnteresseerd in onderzoekstechnieken? Dan kan je opteren voor een onderzoeksproject met de brandweer van Antwerpen. Elk project behandelt een ander interesseveld binnen de communicatie. Op deze manier kunnen studenten zelf kiezen welke richting hen het best ligt en worden ze klaargestoomd voor het echte werkleven. Buiten Disneyland en Straatsburg konden laatstejaarsstudenten zich dit jaar ook inschrijven voor een buitenlands project in het verre Marokko.

Trans Zagora wat?

De Trans Zagora Trail is een loopwedstrijd van maar liefst 200 kilometer lang. De woestijnomgeving is minstens even indrukwekkend als de loopafstand.  Zes dagen lang lopen de deelnemers met als doel geld in te zamelen om de lokale bevolking te ondersteunen waar nodig. Het gaat om een wedstrijd waar vooral de solidariteit met het zuiden van Marokko op de voorgrond staat. Zagora is gelegen in de Draa-Tafilalet regio, aan de poort naar de Sahara. Het spectaculaire woestijnlandschap vormt de perfecte omgeving voor een langdurige loopwedstrijd. Met de opbrengst van de vorige edities kon de organisatie al een schooltje heroprichten en voorzien van nieuw materiaal.

Een avontuurlijk project

Het project werd opgedeeld in twee grote delen. Tijdens de eerste fase hebben de studenten een communicatieplan ontwikkeld voor de Belgische organisatie. Zo moesten de studenten een huisstijl ontwikkelen, een logo ontwerpen, pers- en sponsordossiers opstellen, een website maken en activiteiten voorbereiden die ter plaatse worden gerealiseerd. De tweede fase van het project werd ter plaatse in Marokko uitgewerkt. Hier had iedere student zijn persoonlijke taak. Enkele studenten stonden in voor de foto’s en video’s van het event, anderen waren verantwoordelijk voor het begeleiden van  activiteiten, het onderhouden van de social media, helpen bij de checkpoints doorheen het traject, …

De studenten sliepen drie dagen in een luxetent, maar de reis bestond ook uit een avontuurlijk deel. De andere dagen sliepen de studenten in een tentenkamp in de Sahara. Het eerste tentenkamp had ‘luxueuze’ voorzieningen zoals een volwaardige matras en het nodige sanitair. In het tweede kamp moesten de studenten het met heel wat minder doen. Hier moesten ze het slechts doen met een matje en een emmer om zich te wassen. De overige twee nachten sliepen de studenten onder de blote hemel, wat een onvergetelijke ervaring was.

 

tenten.jpg

De Marokkaanse cultuur

De studenten werd ondergedompeld in de Marokkaanse cultuur. Zo bezochten ze onder meer het schooltje dat de organisatie met de opbrengst van vorige edities heeft kunnen heroprichten. Ondanks dat de lokale kinderen enkel Arabisch spraken, is het de studenten gelukt om spelenderwijs met de kinderen te communiceren.

Dit project klinkt als een onvergetelijke en unieke ervaring, maar wat vonden de studenten er nu zelf van? “Het was een supertoffe ervaring, zowel de voorbereiding als de reis naar Marokko zelf. We hebben heel veel bijgeleerd omdat we op alle vlakken veel verantwoordelijkheid kregen van de organisatie. Tijdens de reis zelf hebben we ook supertoffe mensen leren kennen. We hadden verwacht dat alle lopers heel individualistisch gingen zijn en echt naar daar kwamen om een goed resultaat te lopen, maar dat was helemaal niet zo. We werden echt een hechte groep en de sfeer was altijd top”, zegt Michelle Geysen, studente Communicatiemanagement. “Het was echt één van de mooiste ervaringen die ik ooit heb meegemaakt en zou echt direct terug naar Marokko gaan als ik kon. De lopers waren ook allemaal super enthousiast en hebben allemaal de finish gehaald.”

Gerelateerde artikels