Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Communicatie & Journalistiek kickstarten semester 2

Groepsfoto van studenten op de set van de VTM-soap Familie 5

Met de examens en de lesvrije week achter de rug zijn onze studenten weer helemaal opgeladen om het tweede semester in te gaan. De opleidingen Communicatie en Journalistiek doen dit traditiegetrouw tijdens de Kickstart: een driedaagse voor alle eerste- en tweedejaarsstudenten met een gevarieerd aanbod aan uitstappen en lezingen.

De studenten Journalistiek startten hun week met een bezoek aan Atlas, het centrum voor integratie en inburgering in Antwerpen. De studenten kregen er naast een rondleiding ook info over de werking en de doelen van Atlas. Tijdens een quiz werden op interactieve wijze een aantal interessante misvattingen rond migratie en diversiteit blootgelegd. “Ik vind het altijd fijn om mijn blik op maatschappelijke kwesties aan de kaak te stellen en zo nodig bij te schaven of zelfs volledig om te gooien”, vertelt eerstejaarsstudent Tijs De Wit enthousiast.

Op de set bij VTM-soap Familie

Op dinsdag brachten de eerstejaarsstudenten Communicatie een bezoek aan de AED-studio’s in Lint. Hier worden onder meer tv-programma's als De Buurtpolitie, Klopjacht, Liefde voor Muziek, Blind Gekocht en de populaire VTM-soap Familie gedraaid. Het productiebedrijf Banijay Belgium bood een inkijk in de wereld van de entertainment business die erg werd gesmaakt.

Student Lore Geysels: “Dit was voor mij zonder twijfel hét hoogtepunt van de driedaagse. We kregen een rondleiding door het decor van Familie en mochten zelfs een opname bijwonen. Het was enorm boeiend om te ontdekken dat ik met een bachelor Communicatie nog veel meer kan doen dan ik dacht.

Blijven knokken

De tweedejaars Communicatie en eerstejaars Journalistiek bezochten Play Zuid, waar onder andere studioscènes voor De Tafel van Gert en Café De Mol worden geshoot. AP-alumnus Dennis Xhaët die nu actief is als sportjournalist en presentator gaf de studenten meer uitleg over de werking van Play Media en vertelde diepgaand over zijn ervaringen als journalist. “Het was heel interessant om te horen en ook de rondleiding die we kregen was een absolute meerwaarde”, aldus student Arne De Cleen.

Student Tijs vult aan: “Van het bezoek met Dennis Xhaët neem ik voor mezelf mee dat ik als ik echt iets in de journalistiek wil bereiken, ik vooral moet blijven knokken. Zelf initiatief durven nemen, niet bang zijn om nee te horen en volhouden als ik een idee heb waarin ik echt geloof.”

Nieuwsbericht inspreken bij Play Nostalgie?

Op de derde dag trokken de eerstejaarsstudenten Journalistiek naar het Mediahuis, waar onder meer de redactie van Gazet van Antwerpen en de studio van Play Nostalgie gehuisvest zijn. Na een algemene presentatie over de redacties en de radio kregen ze ook meer info over het redactiepersoneel. 

Student Tijs: “Wat ik vooral indrukwekkend vond, was het gigantisch multimediascherm met live gebruikersstatistieken bij GVA. We kregen bij Nostalgie ook de kans om een nieuwsbericht in te spreken in de reservestudio. Dat was een leuke meerwaarde!”

Openhartige Safia Yachou

Als afsluiter kwamen alle studenten Communicatie en Journalistiek samen voor een inspirerende getuigenis van Safia Yachou die werkt als journaliste en consumentenexperte bij HLN & VTM-nieuws. Safia vertelde openhartig over haar parcours in de journalistiek en de vooroordelen waar ze tegen moest opboksen. “Safia Yachou heeft al een lange weg afgelegd in de mediasector. Haar verhaal was enorm inspirerend en liet zien dat je altijd in jezelf moet geloven en blijven doorzetten,” besluit Arne.

Wil je zelf ook ondergedompeld worden in leerrijke ervaringen tijdens de Kickstart?

Kies ook voor een opleiding Communicatie of Journalistiek en kom naar een van onze infomomenten.

Gerelateerde artikels