Overslaan en naar de inhoud gaan

Stage is voor Jorgo het ultieme bewijs van goede studiekeuze

Jorgo

Voor veel studenten is de langdurige stage het ultieme bewijs dat ze voor de juiste opleiding hebben gekozen. Zo ook voor Jorgo Rizzo, student Hotelmanagement, die na lang twijfelen nu zeker is dat hij de juiste studiekeuze maakte.

Waarom heb je destijds voor hotelmanagement gekozen?

Aanvankelijk studeerde ik Toegepaste Informatica aan een andere hogeschool. Toen ik besefte dat deze studie niet helemaal mijn ding was, luisterde ik naar mijn hart. Sinds ik klein was droom ik ervan om een B&B te starten in Italië. Daarom koos ik ervoor om de bacheloropleiding Hotelmanagement te volgen bij AP Hogeschool. Voor mij was het dan ook logisch om de buitenlandse stage in Lecce te doen. Ik heb Italiaanse roots en mijn familie is afkomstig van deze plek, maar ik wou vooral eens uit mijn comfortzone te stappen. Deze buitenlandse ervaring geeft me een extra motivatieboost om mijn diploma te behalen.

Waaruit bestaat je stage?

Ik doe mijn 18-weken durende stage in het Hilton Garden Inn Lecce aan de receptiebalie. Mijn taken zijn zeer ruim en veelzijdig: op een persoonlijke en klantvriendelijke wijze omgaan met gasten, mails beantwoorden, reservaties in het systeem zetten, check-ins, check-outs, rekeningen opmaken, rekeningen afsluiten, groepsaankomsten voorbereiden, groep check-outs doen, … . Dit moet allemaal in het Italiaans omdat Lecce geen al te toeristisch gebied is, dus veel andere talen spreken ze niet. Met het bezoek van internationale gasten kan ik wel mijn talenkennis, die ik verworven heb doorheen de jaren, goed gebruiken.

Wat vind je zo leuk aan de stage?

Om eerlijk te zijn heb ik een tijdje getwijfeld of ik wel de juiste opleiding had gekozen. Ik was ook niet zeker dat de stage mij wel zou liggen maar door de ongelooflijk goede werkomgeving, het gevarieerde takenpakket en de begripvolle collega’s kon ik me uiteindelijk geen betere stageplaats voorstellen. Door de stage besef ik weer waarom ik destijds voor deze opleiding heb gekozen. En het is uiteraard ook zeer leuk dat de grote voetbalploegen van de Italiaanse competentie komen logeren in het hotel en ik hen kan ontmoeten.

Helaas is je stage stopgezet omwille van de corona-maatregelen. Wat nu?

Op 1 februari ben ik in Italië aangekomen en begin maart beseften we dat dit een serieuze crisis begon te worden.  De gevolgen waren snel voelbaar in het hotel door de nieuwe procedures. We moesten één meter afstand houden, een mondmasker en handschoenen dragen, … Maar ook in de stad zelf merkte je snel dat alles anders werd en later tijdens de quarantaine werd alles steeds strenger. Ik ben wel in Italië gebleven om het vervolg van de situatie af te wachten, in de hoop mijn stage verder te kunnen zetten. Tevergeefs, maar ik ben dankbaar voor de kans die ik gekregen heb van de school en de stageplaats!

Wat is je toekomstdroom?

Ik zie me in de toekomst wel wonen en werken in Italië. Zolang ik gezond ben, mensen rondom mij heb die ik liefheb en een goed leven kan leiden heb ik alles wat ik nodig heb, wat mijn beroep ook zijn mag.

Heb je tips voor toekomstige studenten die voor hotel willen kiezen?

Hotelmanagement is een heel leuke én veelzijdige opleiding, zelfs al ben je geen extravert persoon.

Gerelateerde artikels