Overslaan en naar de inhoud gaan

Primeur: AP-studenten bedienen hightech labo vanuit hun kot

bachelor elektromechanica procesautomatisering ap hogeschool antwerpen
© Victoriano Moreno voor GVA

Een complexe controlekamer voor de procesindustrie leiden vanuit je eigen woonkamer? Die primeur was deze week weggelegd voor een twintigtal studenten uit onze bachelor Elektromechanica - Procesautomatisering. Zij bedienen het hoogtechnologische en realistische labo van AP Hogeschool voortaan ook vanuit hun kot. Het proefproject lokte intussen zelfs al interesse vanuit het buitenland. 

De lectoren in de bachelor Elektromechanica - Procesautomatisering stonden in deze coronatijden voor een stevige uitdaging. Hoe geef je vanop afstand een labo meet- en regeltechnieken aan 20 studenten? En dat terwijl je op de campus een levensechte miniplant met high-end materialen uit de procesindustrie ter beschikking hebt ...

Ze kwamen op de proppen met een unieke oplossing. De studenten bedienen vanaf deze week het hoogtechnologische labo van de hogeschool van huis uit. Het enige wat ze hiervoor nodig hebben, is een pc, laptop of tablet met internetverbinding. Via internet besturen de studenten samen de procesinstallaties op de campus, terwijl lectoren Roel Coremans en Bert Pauwels ter plaatse mee een oogje in het zeil houden. 

Lector Roel Coremans: "Via internet werken de studenten samen in onze miniplant op de campus. Tijdens hun opleiding leren ze hoe ze de technologische processen in een bedrijf mee draaiende houden. Praktische kennis en skills waar de industrie erg naar snakt. Vanaf nu kunnen de studenten ook van huis uit procedures voor pompen, roerders of mixers opstarten en regelkleppen en drivers voor temperaturen, debieten, niveau's en PH-waarden aansturen."

Het proefproject biedt eindeloze mogelijkheden. Er zit er zelfs al een buitenlands vervolg in de pijplijn. "We willen de kneepjes van deze remote labo's ook graag met onze internationale onderwijspartners delen. Zo kunnen binnenkort ook studenten aan buitenlandse hogescholen en universiteiten vanuit hun kot in pakweg Finland of Griekenland ons AP-labo aansturen en zo op een veilige en educatieve manier de wereld van de procesindustrie ontdekken."

Zelf ook eens een kijkje nemen in onze miniplant? Check dan snel onze virtuele tours. 

In de pers: 

GVA: Studenten AP Hogeschool bedienen industriële installatie vanuit hun kot. 

Gerelateerde artikels