Overslaan en naar de inhoud gaan

Op weg naar carrière als energiemanager

AP-alumnus Energiemanagement

De bacheloropleiding Energiemanagement bestaat drie jaar. In juni studeerden de eerste Energiemanagers af. Gerd Vanclee is één van hen. Na een succesvolle stage in Londen behaalde hij met onderscheiding zijn diploma. Hij blikt tevreden terug op zijn studiekeuze en gaat binnenkort op zoek naar werk.

Na zijn middelbare studie Onderhoudstechnieken koos Gerd voor de bachelor Energiemanagement.

Gerd: “Tijdens mijn opleiding voor onderhoudstechnieker merkte ik dat ik nog potentieel had om me verder te ontwikkelen. Dit door verder te studeren. Ook vind ik het milieu belangrijk. Ik zou graag een bijdrage leveren aan de maatschappij en het milieu door middel van mijn job.”

“In de bachelor Energiemanagement verwierf ik een ruimere technische kennis en een andere manier van denken over energiegebruik en -verbruik.”

“Vooral de combinatie van theorie en praktische toepassingen vond ik een meerwaarde. Ook vind ik het systeem met de modules zeer handig. Dit geeft studenten die een mindere vooropleiding hadden de kans om toch te slagen voor bepaalde vakken.”

In zijn afstudeerjaar woonde en werkte Gerd 5 maanden lang in Londen. Hij liep er stage bij Belron International.

Belron International is gelegen in Egham in de buurt van Londen. Het is de groep waar Carglass en andere gelijkaardige merken deel van uitmaken. Deze merken zijn verdeeld over 4 continenten: Amerika, Europa, Azië en Oceanië en 35 landen. Belron wil het totale energieverbruik van de organisatie in kaart brengen en een benchmarking doen van al hun internationale filialen zodat alle filialen van elkaar kunnen leren. Gerd werkte 5 maanden lang mee aan dit project.

Gerd: “In Londen studeren was echt leuk. Er is altijd wel iets te doen. Het is zeer moeilijk om je er te vervelen. Doordat Londen echt een wereldstad, is zijn er heel veel verschillende mensen en culturen wat zeer tof is.”

“Bij Belron International leerde ik veel bij. Mijn manager vertelde me het volgende: "Wij willen iets van jou met deze stage en het eindwerk, maar als jij nog iets anders wilt leren van ons, laat het ons weten en wij zullen hier dan voor zorgen". Zo heb ik bijvoorbeeld anderhalve week lang een energie auditor van een extern consulting bedrijf mogen volgen.”

"Alles wat ik in mijn studies Energiemanagement geleerd had, kon ik toepassen op mijn stageplek. De professionele vaardigheden, zoals een agenda bijhouden, mailverkeer verzorgen en presenteren, maar ook vakken als Energiemanagement en Projectmanagement, waren een ideale voorbereiding op mijn stage bij Belron."

In Londen werkte Gerd ook aan zijn eindwerk. Hij bracht het energieverbruik van 2000 filialen van Belron in kaart, onderzocht hoe energie-efficiënt ze zijn en deed vervolgens een internationale bench marking. 

Gerd: “Voor mijn eindwerk had ik de medewerking van bedrijven uit verschillende landen nodig. Ik heb geleerd hoe ik het beste het contact met hen onderhield, en hoe de communicatie met de verschillende landen moest verlopen. Ook heb ik meer geleerd over projectmanagement. Ik werkte heel zelfstandig en moest dus goed mijn planning en zelf opgestelde mijlpalen in het oog houden.”

Gerd is één van de eerste Energiemanagers die afstuderen. Heel wat bedrijven en sectoren zijn op zoek naar medewerkers met zijn expertise en competenties. Gerd zelf kijkt de toekomst zelfverzekerd tegemoet.

Gerd: “Momenteel ben ik nog niet actief op zoek naar werk. Ik ga eerst nog even op reis met mijn vriendin en start dan mijn zoektocht. Maar momenteel schat ik mijn kansen zeer hoog in, aangezien dat een aantal mensen van mijn klas momenteel al een contract op zak hebben.”

Gerelateerde artikels