Overslaan en naar de inhoud gaan

Olivia, studente Kleuteronderwijs met een opmerkelijk studietraject!

Olivia, studente kleuteronderwijs met een opmerkelijk studietraject!
© Olivia tijdens het werkplekleren in Kleuteronderwijs en met haar neefje Finn

Vier jaar geleden startte Olivia Kauwenberghs bij AP Hogeschool met het intensieve traject ‘Start to Study’ in de educatieve bachelor Kleuteronderwijs. Een programma waarbij ze haar studie over vier jaar gespreid heeft in combinatie met een workshopreeks studievaardigheden. In haar laatste studiejaar, is ze lid van de commissie die de opleiding Kleuteronderwijs van Hogeschool PXL aan een externe audit onderwerpt.

Het ‘Start to Study’ traject is een workshopreeks, onder begeleiding van ervaren trajectbegeleiders en lectoren die de studievaardigheden aanscherpt. Studenten kunnen hiervoor kiezen wanneer ze twijfelen of een professionele bacheloropleiding haalbaar is. Dankzij dit aangepaste parcours, waarbij ze de opleiding spreiden over vier jaar, verhogen ze hun slaagkansen.

AP-studente Olivia Kauwenberghs heeft bewust gekozen voor dit Start to Study traject. “Door maar de helft van de studiepunten op te nemen, had ik voldoende tijd om alle vakken goed te studeren en de bijhorende opdrachten uit te voeren”, zegt ze. Olivia volgde een BSO-opleiding, wat de stap naar de hogeschool groot maakt. “Dankzij het traject bewust op te splitsen en te spreiden over vier jaar, geef ik mezelf meer tijd en ook meer kans op slagen. Dit heeft me zeker geholpen: ik heb nog geen herexamens gehad!”

Kwaliteitstoets

Op 7 en 8 oktober was Olivia niet op campus Spoor Noord, maar in Hasselt, voor een externe audit van de lerarenopleiding Kleuteronderwijs van de PXL hogeschool. Ze was geselecteerd als lid van de commissie die de kwaliteitstoets van de opleiding uitvoerde.  Zo’n kwaliteitstoets houdt in dat de het opleidingsteam een plan van aanpak toont en verantwoorde keuzes maakt om de kwaliteit van hun opleiding te waarborgen. Op deze manier kon Olivia het onderwijs vanuit een ander oogpunt bekijken en merkte ze dat scholen veel meer bezig zijn met de kwaliteit en inhoud van een opleiding dan studenten soms denken. Zo ondervond ze dat niet alleen het directieteam, maar ook lectoren binnen de opleiding naar eenzelfde doel streven en een uitgebreide strategie ontwikkelen om die te bereiken. Een unieke ervaring dus! 

Olivia blikt zeer tevreden terug op haar studietraject nu ze haar laatste jaar gestart is. Het Start to Study-traject heeft haar ruimte en ondersteuning geboden op weg naar haar diploma. “Dit traject raad ik ook aan andere studenten aan, die twijfelen of het wel zal lukken in het hoger onderwijs. Maar dit is niet de enige reden waarom ik voor AP Hogeschool koos,” zegt ze, “Ik voel mij ook goed bij AP en bovendien is de campus zeer goed bereikbaar.”

Ben je ook geïnteresseerd in het Start to Study traject van AP? Kom er op de opleidingspagina snel meer over te weten!

Gerelateerde artikels