Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe master Dans op til

(c) Nathan Ishar

Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, een van de Schools of Arts van Artesis Plantijn Hogeschool, mag vanaf 2020 de master Dans organiseren. Daarmee is het de eerste instelling in Vlaanderen die een diploma Dans op masterniveau kan uitreiken. “De vraag naar een masteropleiding Dans leefde al enige tijd in de opleiding en het werkveld”, zegt Stefaan De Ruyck, hoofd van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. “Met deze opleiding maken we ons aanbod nóg vollediger.”

De master Dans richt zich zowel op afgestudeerde bachelorstudenten als dans- en bewegingskunstenaars die al enige tijd werkzaam zijn. Ze biedt studenten de mogelijkheid om hun bewegingspraktijk te bevragen, te focussen op artistiek onderzoek en hun werk te linken aan een bredere maatschappelijke context. De masteropleiding, die zowel in het Nederlands als het Engels zal worden aangeboden, telt 60 studiepunten maar wordt in vier modules aangeboden en gespreid over twee jaar, waardoor ze combineerbaar is met een (artistieke) praktijk.

In de bacheloropleiding Dans wordt gewerkt rond artistieke uitvoering en creatie en krijgen de studenten een ruimere context aangereikt, waardoor deze studenten na drie jaar het professionele veld kunnen betreden. Dansers die van de professionele bachelor doorstromen naar de academische master Dans volgen eerst een schakelprogramma van 45 studiepunten.

De nieuwe masteropleiding werd ontwikkeld door een kernteam van coördinatoren en docenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Ook studenten, alumni, artiesten, onderwijspartners en kunstorganisaties werden betrokken bij de voorbereiding van de nieuwe opleiding.

“Het programma stelt danskunstenaars in staat te focussen op hun ‘embodied artistic research’ in een inspirerende omgeving. Met het lichaam als focus, is de tijd en ruimte voorzien voor reflectie, de ontwikkeling en beoefening van hun kunstpraktijk en de realisatie van een artistiek concept in een ruimere context”, vertelt Natalie Gordon, coördinator Dans. “De opleiding voorziet een kader om persoonlijk, creatief potentieel te realiseren met inspirerende input van een internationaal team.”

Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen biedt reeds de academische bachelor- en masteropleidingen drama en muziek, een professionele bacheloropleiding dans en de specifieke lerarenopleidingen dans, drama en muziek aan.

Foto ©Nathan Ishar

Gerelateerde artikels