Overslaan en naar de inhoud gaan

Moeder van drie terug naar de schoolbanken

Flextraject lager onderwijs

Wer en gezin combineren met studeren om je voor te bereiden op een job als leerkracht in het kleuter- of lager onderwijs? Vele tientallen studenten kiezen elk jaar voor de flextrajecten binnen de lerarenopleidingen van AP Hogeschool om die droom te realiseren. Lees hier hoe Elona (34) haar ervaring gebruikte om haar lerarenopleiding tot een goed einde te brengen. 

“Omdat ik vandaag veel meer op zoek ben naar menselijke dan naar materiële meerwaarde”. Veel tijd om een antwoord te verzinnen op de vraag waarom ze voor een flextraject lager onderwijs koos, heeft Elona Tang – moeder van 3 schatten van kindjes en zelf 34 jaar jong – niet nodig. Nieuw was onze hogeschool voor Elona niet: na haar secundair onderwijs behaalde ze er immers al een bachelordiploma communicatiebeheer.

“Na meer dan 10 jaar werken op een communicatiebureau voelde ik aan dat de tijd rijp was voor wat anders”, aldus Elona. “Alle creatieve ervaring die ik het voorbije decennium opbouwde, zal ik als leerkracht in het lager onderwijs voluit kunnen aanwenden. De onvoorwaardelijke dankbaarheid van kinderen zal ik daar zomaar bovenop krijgen.”

Omdat Elona reeds beschikte over een bachelordiploma greep ze de kans om op 2 jaar tijd een extra diploma als leerkracht lager onderwijs te behalen. Het 1ste jaar van haar flextraject lager onderwijs binnen de lerarenopleiding van AP Hogeschool werkte ze voltijds, het 2de jaar halftijds. “Toegegeven, dat 1ste jaar was loodzwaar. Deze studies combineren met een gezin én een voltijdse job: ik zou het anderen niet meteen aanraden. Niet in het minst omdat je elke week 1 volledige dag stage loopt: dat zogenaamde ‘werkplekleren’ is weliswaar uitermate boeiend, maar een combinatie met een 4/5de job lijkt me daardoor het hoogst haalbare.” Stage liep Elona in Parkschool Relst in Kampenhout en in Basisschool Atheneum Keerbergen, beide vlakbij huis. “De vrijheid om voor een nabije stageschool te kiezen, kwam mijn familiaal leven zeker ten goede”, getuigt Elona. “Beide stageschool boden me meteen na het behalen van mijn diploma een lesopdracht aan. Na veel wikken en wegen besloot ik aan de slag te gaan in Basisschool Atheneum Keerbergen: op 1 september start ik er in het 1ste leerjaar. Dat toont meteen ook één van de troeven van het werkplekleren aan.”

Of ze tot slot nog een tip heeft voor studenten die een flextraject kleuter- of lager onderwijs overwegen? “Weet dat je helemaal niet op nul start: de ervaring die je eerder opbouwde, helpt je echt wel om je lerarenopleiding tot een goed eind te brengen.” 

Gerelateerde artikels