Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Immersive Lab vertelt over de Metaverse op de Nederlandse televisie

Lieven Scheire - Empty Mind

Gisteren konden onze noorderburen het Immersive Lab ontdekken tijdens het wetenschapsprogramma Atlas op NPO 2. In deze aflevering onderzochten de programmamakers of mensen klaar zijn voor de metaverse. Experten van het Immersive Lab gaven hier graag hun antwoord op en presenteerden voor de gelegenheid de hybride performance Empty Mind, waarin verslaggever van Atlas Lieven Scheire een speciale rol kreeg.

Sinds Mark Zuckerberg aankondigde de naam van zijn bedrijf Facebook te veranderen naar Meta, is de media druk in de weer zich af te vragen wat die metaverse precies zou inhouden, of mensen daar wel op zitten te wachten en welke voordelen het kan bieden. Onderzoeksleider van het Immersive Lab, Silvia Van Aken, bood antwoord: "De metaverse is een virtuele wereld waarin we elkaar als 3D-avatars ontmoeten. Hierin kunnen mensen samenwerken, leren en ontspannen." Volgens haar moeten we Zuckerbergs metaverse nog niet te snel verwachten, het zal zeker nog 10 jaar duren eerder het internet en de technologische applicaties hiervoor voldoende ver ontwikkeld zijn.

Bij het Immersive Lab kan je terecht om zo'n virtuele avatar te laten ontwikkelen, dit met photogrammetry. Deze laat toe een een volledige persoon in te scannen met 1 klik op de knop en ze te transformeren naar een virtuele ruimte. Dit is een exacte kopie, maar je kan deze uiteraard ook aanpassen zoals andere kleren geven, andere uiterlijke kenmerken... Mensen zullen zich dus creatief en visueel kunnen uitdrukken met deze 3D-avatar, en deze kan uiteraard afwijken van de voorstelling in de fysieke wereld. 

Uiteraard biedt de metaverse veel voordelen: het maakt online vergaderen een stuk interessanter dan die saaie Teams-meeting, het kan internationale relaties stimuleren en er is bijvoorbeeld een groot potentieel voor trainingen. Toch moet er ook stilgestaan worden bij de potentiële gevaren, vertelt Silvia. Wat met virtuele misdaad, daar bestaan weinig wetten over. Er is ook risico op verslaving.

Om een voorproefje te geven van deze Metaverse scanden we verslaggever Lieven Scheire in met onze photogrammetry, en deden we hem hierna een motion capture-suit aan. Terwijl onze performer Ine Vanoeveren live en virtueel de performance Empty Mind uitvoerde, kon Lieven met zijn eigen avatar deelnemen aan de performance en Ine begeleiden.

Bekijk de volledige reportage hier (start vanaf 24:17).

Lieven Scheire sprak hier ook over in zijn podcast Nerdland, hier te beluisteren (start vanaf 1:27:00)

Gerelateerde artikels