Overslaan en naar de inhoud gaan

Goed nieuws voor studenten Chemie en Biomedische Laboratoriumtechnologie: verdubbeling aantal vacatures

Campus Kronenburg

De chemie- en farmabedrijven in Vlaanderen hebben op dit moment 1.522 openstaande vacatures. Dat is bijna een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. En wat meer is: bijna 40 procent van de vacatures staan open voor pas afstudeerden zonder werkervaring. Een goed vooruitzicht dus voor de studenten van onze opleidingen Chemie en Biomedische Laboratoriumtechnologie, maar ook voor studenten Toegepaste Informatica of Elektronica-ICT.

De Jobbarometer van essenscia vlaanderen is een jaarlijkse enquête naar tewerkstellingstrends bij ondernemingen uit de chemie-, kunststoffen- en farmasector. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal vacatures in vergelijking met vorig jaar bijna verdubbeld is, van 801 tot 1.522 vacatures. Vooral in de farma-industrie zijn er heel wat jobs bijgekomen. Zo deed Pfizer in 2017 400 aanwervingen, het grootste aantal van alle deelnemende bedrijven. In totaal is de sector in Vlaanderen goed voor ruim 60.000 directe en meer dan 100.000 indirecte jobs.

De zoektocht naar talent is een sectorbrede uitdaging, want liefst 88% van de ondervraagde bedrijven werft momenteel personeel aan. Vrijwel de helft van deze vacatures (47%) gaat om nieuwe jobs, de andere helft (53%) zijn vervangingsvacatures om de uitstroom van oudere werknemers op te vangen. Voor 37% van de vacatures is trouwens geen specifieke werkervaring vereist, wat duidelijk kansen biedt voor studenten die afstuderen in onze opleidingen Chemie of Biomedische Laboratoriumtechnologie.

Daar houdt het echter niet op, want de nood is ook hoog aan data-analisten en jongeren met specifieke kennis van ICT en elektronica. Ook in de chemie en farma spelen big data en digitalisering een sleutelrol in de optimalisering en automatisering van logistieke en productieprocessen”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen.

 

Gerelateerde artikels