Secundaire scholen vinden steeds moeilijker leraars wiskunde met een geschikt diploma. In de derde graad van het secundair hebben bijna 8 op de 10 startende leerkrachten wiskunde een andere studieachtergrond. Ook het aantal leerkrachten dat met een wiskundediploma afstudeert, bereikt stilaan een historisch dieptepunt. Bij AP Hogeschool bieden we ruime opleidingsmogelijkheden aan om de doorstroom naar dit knelpuntberoep zo veel mogelijk te bevorderen.
De media kopten gisteren massaal over het nijpende tekort aan gekwalificeerde leraars wiskunde. Het vak wiskunde wordt in het secundair onderwijs steeds vaker onderwezen door leerkrachten die geen specifieke kwalificatie voor wiskunde hebben behaald. In de eerste en tweede graad beschikt slechts 62% van de leraars over een specifieke vooropleiding in de wiskunde. In de derde graad is dat amper nog 20%.
Om dit personeelstekort op te vangen, schakelen secundaire scholen tegenwoordig ook leerkrachten aardrijkskunde, informatica of economie in. In klassen waar wiskunde niet het zwaartepunt vormt, is dit niet per se problematisch. Dat wordt het echter wel in richtingen zoals wetenschappen-wiskunde, latijn-wiskunde en economie-wiskunde. Zij hebben nood aan experts die over een wiskundeknobbel én de nodige pedagogische en didactische skills beschikken.
Verkort Traject Secundair Onderwijs
Om zo veel mogelijk bekwame leerkrachten klaar te stomen voor een carrière in het onderwijs, biedt AP diverse model- en flextrajecten aan. Zo kunnen leerkrachten die hun onderwijsbevoegdheid graag willen uitbreiden, bij AP opteren voor een Verkort Traject Secundair Onderwijs. De brede inzetbaarheid van deze extra onderwijsbevoegdheid is sowieso een sterke troef op de arbeidsmarkt.
Dankzij deze stoomcursus ben je op amper één jaartje tijd op en top klaar om voor de klas te staan. De opleiding omvat 45 studiepunten en mikt op optimale flexibiliteit. Studenten worden begeleid door ervaren vakmentors en lectoren. Vakinhouden verwerf je vooral via zelfstudie en via een beperkt aantal contactmomenten. Daarnaast neemt stage een centrale plaats in in je traject. Wil je je opleiding liever wat meer spreiden? Voor de combi met werk of gezin is een aangepast traject mogelijk.
Ook benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan snel een kijkje op onze opleidingspagina Secundair Onderwijs.