Overslaan en naar de inhoud gaan

Drie AP-journalisten zijn de nieuwe Clichékillers

AP-studenten winnaars De Clichékillers

Drie studenten van de opleiding Journalistiek aan AP hebben de wedstrijd ‘De Clichékillers’ gewonnen met hun filmpje ‘Onbeperkt’. Daarin volgen ze Luc en Diarra om uit te zoeken of volwaardig deelnemen aan de maatschappij mogelijk is met een beperking. Worden je kansen begrensd of zijn ze beperkt? 

De Clichékillers is een initiatief van het team Gelijke Kansen (Agentschap Binnenlands Bestuur) van de Vlaamse Overheid. De wedstrijd stond open voor tweede- en derdejaarsstudenten Journalistiek aan een Vlaamse hogeschool, die een artikel, video- of radioreportage konden insturen rond één of meerdere van de vijf thema’s: armoede, gender, handicap, herkomst en/of seksuele identiteit.

De AP-studenten Journalistiek Amber Bastiaansen, Larisa De Vries en Ilse Schoenmakers stuurden een filmpje in met de titel ‘Onbeperkt’. Daarin volgden ze Luc en Diarra, om uit te zoeken of volwaardig deelnemen aan de maatschappij wel mogelijk is met een beperking. Worden je kansen begrensd of zijn ze beperkt?

De jury werd samengesteld uit vier toppers binnen het Vlaamse journalistieke landschap. Yves Desmet (ex-hoofdredacteur De Morgen), Liesbeth Van Impe (hoofdredactrice Het Nieuwsblad), Kris Hoflack (hoofdredacteur VTM Nieuws) en Geertje De Ceuleneer (beleidsmedewerker diversiteit bij de VRT) riepen ‘Onbeperkt’ als winnaar uit, waardoor de drie AP-studenten zich mogen opmaken voor een onvergetelijke reis naar Londen.

Volgens Yves Desmet, die aanwezig was op de prijsuitreiking, focust de reportage op het talent van de personen in kwestie en niet op hun beperking. “De makers doen dit ook zonder de realiteit van hun situatie te verbloemen”, aldus Desmet. “De geïnterviewden zijn actief in de maatschappij, maar de journalisten maken er geen helden van. Het blijven herkenbare en bereikbare persoonlijkheden.” Volgens Desmet is de reportage zo goed, dat die mits een paar kleine aanpassingen publiceerbaar is als reportage-item op nationale tv.

Gerelateerde artikels