Overslaan en naar de inhoud gaan

De levensgenietende ICT-er en performer - interview met Sven Maes

Sven Maes

Dit nieuwe academiejaar vervoegen drie nieuwe collega’s ons. Sven Maes is de eerste die de spits afbijt op deze blog. Sven zal ons versterken binnen het DevOps/ICT-verhaal en voorts zal hij z’n ontwikkel-skills loslaten op een gloednieuwe ‘bachelorproef-management-tool’ van het departement. Wie hij is, wat hij doet en waar hij vandaan komt kan je in onderstaand interview ontdekken. Enjoy!

Eerst even over je leven voor je naar ons bent gekomen. Hoe is jouw professionele carriere verlopen tot nog toe?
Na een opleiding elektronica in het secundair onderwijs, koos ik ervoor om webdeveloper te studeren aan de Karel de Grotehogeschool (multimedia en communicatietechnologie). Toen ik een tijdje werkte als junior developer werd het mij als snel duidelijk dat een gewone bureaujob niet voor mij was weggelegd. Daarom nam ik een grote sprong in het diepe en werd leerkracht grafische- en multimedia/toegepaste informatica. Hiernaast bleef ik echter actief als web & IT specialist bij ESEMTE, mijn eigen “bedrijfje”.

Ga je dit bedrijf ‘in leven houden’?

De combinatie van een eigen bedrijf is zeker nuttig om de voeling met de industrie niet te verliezen. Dit zal ik dus zeker blijven doen.

Er zijn grote verschillen tussen het middelbaar en hoger onderwijs. Al iets van gemerkt deze eerste weken?

Als leerkracht secundair ben je meer met papieren bezig dan met de inhoud. Als docent is dit omgekeerd. Ik zal dus veel meer tijd steken in javascript dan voordien.

De vraag die telkens terugkomt, zeker daar je een digital native bent: Het wereld-wijde-web, digitale media en de 21e eeuw zijn duidelijk jouw passie. Was die er al van jongs af aan? Of kan je een specifiek moment pinpointen toen je wist “ja, dit is de wereld waarin ik wil blijven vertoeven”

Als kleine jongen mocht ik bij mijn achterneef gaan spelen. Hij had als eerste van de familie een computer in huis. Al vanaf mijn eerste contact met die wonderbaarlijke grijze bak was ik betoverd. Vanaf dan ben ik altijd op zoek geweest naar gebruiksvriendelijke en performante toepassingen en toestellen.

Hoe zie jij zelf je vakgebied  evolueren de komende jaren?

Webdev wordt het centrum van de ICT-wereld. Met Internet-of-Things (IoT) trekken we alles online en alles zal dus ook online gebeuren. Javascript is de taal van de toekomst.

Rekening houdende met die evolutie: hoe probeer je je studenten hiervoor voor te bereiden, zonder de oh zo belangrijke “basis” (binnen jouw vakgebied) uit het oog te verliezen?

Door een focus te leggen op het verhaal achter de huidige trends. Vanwaar komen ze? Hoe zijn ze geëvolueerd? En waar gaan ze naartoe? Als je logisch en helder kan denken, kan je veel bereiken.

Onze spinnen in het web (de studenten) hebben gekozen voor eeuwenlang leren, iets wat onontbeerlijk is in onze sector. Welke tips kan je hen geven daaromtrent?

Leren betekent niet perse dat je met jouw neus in de boeken moet hangen. Nee! Leren is elke dag opnieuw openstaan voor veranderingen. Vooruitgang omarmen en ermee aan de slag te gaan. Kom buiten, kijk rond en geniet van het leven. Op die manier leer je elke dag het meest.

Bestaat er niet het gevaar dat ze ooit een vorm van metaalmoeheid krijgen van deze oh zo snel veranderende wereld? Hoe ga jij hiermee om?

Vaak zie ik gemotiveerde, getalenteerde webdevs het opgeven. Niet omdat ze niet goed zijn. Wel omdat ze de passie kwijt zijn. Probeer van tijd tot tijd eens iets anders te doen dan altijd maar programmeren. Durf breder kijken, de wereld is een wonderlijke plek waar voor ieder wat wils is. Geniet van het leven en vergeet niet om elke dag met goesting te leven.

Zelf stap ik regelmatig buiten het digitale wereldje en het podium op. Het theaterbeest heeft mij jaren geleden al gebeten en geeft me elke dag opnieuw de nodige uitlaatklep om verder te gaan. Op een podium ben je iemand anders en toch ook jezelf. Je kan roepen, schreeuwen, intiem zijn, emoties tonen en zelfs volledig apathisch overkomen. Zolang je het geloofwaardig genoeg doet, zal het publiek je met een warm applaus bedanken om hen mee te nemen in een andere wereld.

Vele personages vinden hun inspiratie vanuit de vele boeken die ik lees, films en series die ik kijk of theaters die ik bijwoon.

Verschiet dus niet als ik tijdens een college eens volledig gek/onnozel doe.

Ik vermoed dat je perfect past binnen ons team. Bedankt voor het interview en succes!

Gerelateerde artikels