Overslaan en naar de inhoud gaan

De lerarenopleiding Mode, iets voor jou?

Mode studeren in Antwerpen
© Studenten Mode

Silke en Hanne zijn twee enthousiaste leerkrachten Secundair Onderwijs in spe. Ze kozen vanuit een verschillende achtergrond allebei voor het onderwijsvak Mode, dat je in Vlaanderen uniek bij AP Hogeschool in Antwerpen kan studeren. Wat kan je juist verwachten van dit ongewone onderwijsvak? Ze leggen het van naald tot draad even voor je uit! 

Silke, 23 jaar, woont in Edegem. Zij behaalde al een bachelordiploma Orthopedagogie, maar haar droom en passie bleek lesgeven. Daarom twijfelde zij niet om te starten met de Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs. Zij koos voor de onderwijsvakken Gezondheidsopvoeding en Mode.

Hanne, 20 jaar, woont in Duffel. Ze ademt creativiteit. Dat, in combinatie met haar vooropleiding mode in het middelbaar, maakte het voor haar erg evident om te kiezen voor de lerarenopleiding met onderwijsvak Mode.

Silke_student_mode.jpg
Studente Silke

Vooropleiding nodig?

Silke "De keuze voor het onderwijsvak Gezondheidsopvoeding was snel gemaakt, ik wist al dat ik iets met voeding wou doen. Een tweede vak uitkiezen, was voor mij lastiger. Ik had geen vooropleiding of ervaring in mode, maar het heeft me wel altijd geprikkeld. Uiteindelijk heb ik voor die sprong in het diepe gekozen .... om vervolgens, niet lang na de start van het academiejaar, helaas ook snel weer op de grond te vallen. De lessen leken mij te zwaar, ik kon niet volgen en begreep niet goed waar ik mee bezig was. Gelukkig heb ik dankzij enkele goede gesprekken met mijn lectoren toch de nodige drive gevonden om door te zetten. En met succes, dat mag ik in mijn laatste jaar wel zeggen, toch?"

Hanne "Mijn vooropleiding Mode in het secundair heeft me misschien geholpen, maar is inderdaad geen must. Als kind maakte ik al poppenkleertjes in mijn grootmoeders naaiatelier. Al die verschillende stoffen, outfits en accessoires ontwerpen, tekenen, ….ik ben er enorm graag mee bezig. De opleiding houdt trouwens veel meer in dan ontwerpen en maken. Zo werken we ook rond duurzaamheid en gaat er aandacht naar hergebruik van kleding om nieuwe dingen te creëren. Ook digitaal ontwerpen, stofstalen maken, kleurtechnieken en kleuranalyses samenstellen, zitten in het programma. Net die afwisseling in de opleiding is echt een pluspunt voor mij."

Over lesgeven

Silke studeert bijna af, Hanne heeft nog een deel van het programma voor de boeg. Hoe zien ze zichzelf als leerkracht?

Silke "Ik hoop vooral dat mijn leerlingen van mij zeggen dat ik een leerkracht ben waarbij ze terecht kunnen. Ik zie mezelf als lesgever die met veel passie leerinhoud overbrengt, maar ook wel voor de nodige structuur en duidelijke afspraken zorgt."

Hanne "Als ik in de toekomst voor de klas sta, zou ik graag mijn leerlingen het plezier van mode overbrengen, en niet enkel het ontwerpen en uitvoeren. Het duurzame aspect van de mode-industrie vind ik bijvoorbeeld erg belangrijk, net als digitalisering van het ontwerpen. Ik zou het leuk vinden moesten mijn leerlingen op het einde van het jaar kunnen zeggen dat ze meer hebben bijgeleerd dan retouches of iets in elkaar stikken. En natuurlijk hoop ik dat ze graag naar mijn les komen, zodat ik ze kan doorgeven wat ik zelf heb geleerd."

Ook iets voor jou? 

Enkele tips van Hanne en Silke voor wie eraan denkt om te starten in deze creatieve lerarenopleiding: 

 • Heb je een vooropleiding mode? Super! Heb je geen vooropleiding mode? Ook super, hoor! Je leert alles wat je moet weten vanaf dag een, en je klasgenoten helpen met plezier. Ook studenten uit hogere jaren delen graag hun ervaringen met jou.
 • Laat je niet afschrikken als je even niet weet wat je moet doen met alle informatie die je op je bord krijgt, of een stage. Spreek gerust een lector aan als je je verloren voelt, of een student uit je eigen jaar of een hoger jaar. In de opleidingen helpen we elkaar.
 • Een positieve instelling is een must als je voor de klas gaat staan. 
 • Kom aan het einde van dit semester zeker een kijkje nemen op onze modeshow AP Fashion Forward. Je kan er al eens de sfeer opsnuiven, en onze creaties bewonderen. Als je nog twijfelt, kan dat overtuigen, of ook net niet. Wanneer het plaatsvindt, wordt nog bekend gemaakt via de website en sociale media van AP Hogeschool.
 • Je kan ook altijd voor extra info een mailtje sturen naar één van deze studenten:
  • Emma.vandenbergh@student.ap.be
  • Swana.dillen@student.ap.be
  • Farah.boonen@student.ap.be
  • Hanne.totte@student.ap.be

Meer weten over de lerarenopleiding Mode, of een andere opleiding van AP? Breng ons een bezoekje tijdens een van de volgende infomomenten.

Gerelateerde artikels