Overslaan en naar de inhoud gaan

De Erasmus-keuze: Scandinavië vs. Antwerpen

Antwerpen versus Scandinavië

Het is weer zo ver. Een beslissende tijd voor studenten in het tweede jaar aan de AP Hogeschool: Erasmus of toch liever in Antwerpen blijven? Ook dit jaar is de eerste keuze populair. Veel van deze avonturiers kiezen voor Scandinavië. Ik zoek uit waarom ze juist hun hart verloren in Noorwegen of Denemarken én waarom ’t Stad voor sommigen toch nog altijd op nummer één blijft staan.

Bloedband

Mijn zoektocht startte bij Elena Ausloos (2PRV). “Het avontuurlijke heeft altijd al in mij gezeten. Enkele jaren geleden ging ik al twee keer op uitwisseling naar het Noorden en zo heeft dit deel van de wereld een speciaal plaatsje in mijn hart gekregen. Daarom ben ik ook enorm blij dat ik in augustus naar Odense in Denemarken mag vertrekken, mijn eerste keuze.”

Haar liefde voor Scandinavië is groot. De keuze voor Denemarken is dan ook niet lukraak. “Al een paar jaar woont en werkt mijn zus in Denemarken. Door mijn zus vaak te bezoeken, ben ik helemaal verliefd geworden op zowel de cultuur als de natuur van het land. “
Lange tochten in de Scandinavische bergen: helemaal mijn ding!”
Lange tochten in de Scandinavische bergen: helemaal mijn ding!”

 

Beste van twee werelden  

Ook Caroline Vermeiren (2PRV) laat de mooie kans om naar Scandinavië te gaan niet schieten. “De vakken die ik kan volgen in Noorwegen zijn enorm praktisch en grafisch gericht. Dat grafische aspect is iets waar ik mij beter in kan ontwikkelen in het buitenland. Ik hoop ook de kans te krijgen om de Noorse taal te leren om zo makkelijker nieuwe contacten te leggen op school.”

Het mooie aan Erasmus is dat je het nuttige aan het aangename kan koppelen. Voor Caroline is dat niet anders. “Ik kies niet gericht voor Noorwegen, wel voor Scandinavië in het algemeen. Het is een deel van de wereld dat ik nog niet ontdekt heb maar altijd al heb willen zien. Skiën in de bergen, het echte wildlife ontdekken en Oslo uitpluizen zijn dingen die zeker op mijn bucketlist staan.”

"Geen enkel land haalt ons niveau" Liesje Van Ginhoven (2PRV)

De thuisblijver

Toch kriebelt het niet bij iedereen als ze het woord ‘Erasmus’ horen.  “Mijn keuze om in België te blijven heb ik heel bewust gemaakt.” Dat vertelt Liesje Van Ginhoven (2PRV). Op AP Hogeschool wil ze een stevige basis leggen om daarna door te stromen naar het buitenland. “In de toekomst zou ik graag een master behalen in de Politieke Wetenschappen en daarom wil ik mij blijven verdiepen in de politiek van België. Ook besef ik dat het niveau qua educatie hier hoger ligt dan in de landen waar ik op Erasmus zou kunnen gaan. Dat extra jaar ervaring hier in Antwerpen heeft voor mij veel meer waarde.”

 

Tekst: Elke Nys, 2prvA

Gerelateerde artikels