Overslaan en naar de inhoud gaan

MNM's Academisch Kwartier op bezoek bij AP Hogeschool

MNM Academisch Kwartier

Tijdens het Academisch Kwartier laten Sander Gillis & Laura Govaerts luisteraars kennismaken met het hoger onderwijs. Zo wil MNM jongeren mee wegwijs maken na het middelbaar. Op campus Spoor Noord ontdekte Laura samen met studenten Hanne en Rida het studentenleven bij AP Hogeschool. En omdat studeren niet compleet is zonder feestje kwam ook MNM-dj MagiK langs voor een spetterende liveset. 

Hanne studeert Vroedkunde en nam Laura & Rida mee naar de skillslabs. In deze hypermoderne lokalen kunnen studenten Vroedkunde en Verpleegkunde oefenen hoe je een infuus steekt, een baby ter wereld brengt … Net als in het écht! Leuk weetje: zo zijn AP-studenten niet alleen tiptop voorbereid op hun stages en latere job, de ziekenhuisgang kan bij een eventuele ramp in Antwerpen écht gebruikt worden door hulpverleners. 

Superrealistisch

In het skillslab liet Hanne iedereen ook kennismaken met Jacqueline, Rania, Jos en Maria. Nope, dat zijn geen medestudenten of lectoren, maar oefenpoppen. Hanne: “Onze bevallingspop hebben we Jacqueline genoemd. Het is een robotpop die automatisch reageert terwijl je oefent. Ze heeft een hartslag. Kan met haar ogen knipperen. Zelfs geluid maken. Als ze weeën heeft, kan ze echt wel serieus van zich laten horen.” (lacht)  

Ook Laura mocht een infuus steken op pop Rania. Zo’n eerste keer was best een beetje eng en niet alleen omwille van het prikken. “Sommige poppen zijn superrealistisch. Terwijl ze in bed liggen, denk je echt dat ze elk moment kunnen recht springen en beginnen roepen.”

Meer dan een diploma 

Bij AP krijg je veel praktijk, maar je werkt niet alleen naar een diploma toe. Dat beaamt ook Rida die de lerarenopleiding Lager Onderwijs volgt: “Als student ben je in zekere mate je persoonlijke legacy aan het opbouwen. Dit gebeurt door banden te vormen en bruggen te bouwen op sociaal vlak. Verder is het geweldig om te zien dat er voor steeds meer studenten deuren openen. Maar er moeten natuurlijk ook mensen door die deuren gaan en ze vooral open houden voor diegenen die nog volgen. Wanneer ik stage loop, merk je wel dat ik zowel als man als met Marokkaanse roots nog steeds een buitenbeentje ben. Zéker in het basisonderwijs. Dus is het fijn en vooral waardevol dat ik mee het verschil kan maken.”

Inclusie en welzijn

Samen met Laura en Hanne trok Rida naar het dak van campus Spoor Noord. Daar was het niet enkel genieten van het zonnetje, maar ook van een streepje kunst. AP Hogeschool kreeg vorig jaar immers een exclusieve dakschildering van kunstenaar Larsen Bervoets. 

Rida: “Tijdens de pauzes of lunch kom ik hier wel eens zitten. Met vrienden of soms ook gewoon in m’n eentje. Het is een plek waar je tot rust kan komen. Maar soms pakken mensen ook wel eens speakers mee en wordt er een klein feestje gehouden. (lacht) Wie op zoek is naar complete rust, kan ook in de stille ruimte terecht. In deze inclusieve ruimte kunnen studenten en medewerkers even ontprikkelen of bezinnen via meditatie of gebed. Het is fijn dat er bij AP ook aandacht is voor inclusie en welzijn.” 

De afsluiter van de rondleiding was dan weer iets minder stil, want MNM bracht zelf ook extra sfeer mee. DJ MagiK, winnaar van MNM Start to DJ, kwam langs tijdens de lunchpauze om een liveset te draaien. Die duurde slechts een (academisch) kwartiertje lang, maar studenten én medewerkers gingen stevig uit de bol samen. Laura: “Er was écht veel volk. Er werd volop gedanst. Het was echt een feest!”

 

Benieuwd naar de avonturen van Laura, Hanne, Rida en dj MagiK? 

Zelf ook zin gekregen om bij AP te studeren? 

Kom dan zeker eens kennismaken met onze opleidingen, campussen en studenten tijdens onze infomomenten

Gerelateerde artikels