Overslaan en naar de inhoud gaan

Buitenlandse stage als begin van een nieuw avontuur

Roel en Kasper
© Roel en Kasper, oprichters van VZW Skill School

Roel en Kasper hebben stage gelopen in een Zuid-Afrikaanse school voor ''buitenbeentjes' en verloren daar hun hart. Roel vertrekt in oktober terug en Kasper werkt hier verder aan zijn Afrikaans project. Natuurlijk willen we meer weten dus konden we het niet laten om ze een paar vragen te stellen. 

Roel is 23, geboren in Bornem. Hij organiseert evenementen. Na zijn opleiding koel- en warmtetechnieken koos hij voor een bachelor in Energiemanagement maar besloot al snel om over te stappen naar een lerarenopleiding Secundair Onderwijs. Dat bleek de juiste keuze! Kasper is 22, geboren in Malle.  Hij volgde een opleiding Elektriciteit-Elektronica en koos daarna voor dezelfde lerarenopleiding. Een gezamelijke passie? Voetbal!

Naamloos.jpg

 

Samen vertrokken ze voor een stage van 3 maanden in de Prince Albert Skill School. Het is geen school zoals Roel en Kasper ze kennen. De leerlingen zijn buiten het 'gewone' schoolsysteem gevallen, sommigen door een beperking, anderen door armoede. De school biedt de leerlingen elke dag een douche, ontbijt en middagmaal aan. Het doel is om de kinderen van de straat te halen en hen toch bepaalde 'skills' te leren waar ze in hun leven mee aan de slag kunnen. 

Jullie kozen om het laatste jaar stage te lopen in Zuid-Afrika. Waarom? 

Wij fantaseerden al geruime tijd over een avontuur in een cultuur die we niet kenden. We besloten daarom om ons kandidaat te stellen en al snel kwam het project van de Skills School naar voren, omdat men hier op zoek was naar studenten met een technisch profiel. Na wat research over het land waren we meteen verkocht en konden onze voorbereidingen beginnen. Eens aangekomen in Prins Albert bleek dat een uitstekende keuze. We deden verschillende techniekprojecten in de school, zoals werken met de fiets en ook gaven we een basispakket werken met Office. De 3 maanden stage vlogen voorbij en het afscheid bleek harder dan we ons ooit hadden kunnen inbeelden.

Dus afscheid nemen bestaat niet en jullie gaan terug? 

Roel: 'Omdat we het project van de Skill School niet konden loslaten besloten we om verder te gaan. Na verschillende brainstormsessies kwamen we er op uit om een VZW op te richten waarin een persoon ter plaatse noodzakelijk was. Daarom hebben we beslist dat ik en mijn vriendin (Sien, ex student Orthopedagogie aan AP Hogeschool) voor een jaar terug zouden gaan om de school verder te helpen uitbouwen. We kregen van de directrice, Helene Smit, de toestemming om een jaar de rol van manager over te nemen. We willen niet alleen in Zuid-Afrika een project verwezenlijken, ook willen we met onze achtergrond als leerkrachten inzetten op lezingen en workshops in Vlaamse scholen.'

Kasper: 'Mijn rol in het project is vooral proberen om een netwerk uit te bouwen in België. Ik zal het komende jaar dus van hieruit werken. In december reis ik 2 weken naar Prins Albert om te gaan kijken hoe het daar verloopt.'

Wat is VZW Skil School? 

Het eerste idee was om zelf een volledige VZW op te richten, dit bleek echter niet zo vanzelfsprekend. We kregen de aanbieding om ons project 'Prince Albert Skills School' te plaatsen onder de VZW 'House of Colours'. Deze VZW richt zich al jaren op Noord-Zuid werking. House of Colours zal ons zo goed mogelijk proberen te ondersteunen en begeleiden bij ons nieuwe project.

Willen jullie nog iets vertellen aan toekomstige studenten? 

We raden iedereen aan om een buitenlandse stage te gaan doen. Dit vraagt in het begin een grote inspanning maar het is absoluut de moeite waard. Hier hebben we in onze ogen veel meer geleerd dan een stage in België ons had kunnen bieden. 

Gerelateerde artikels