Overslaan en naar de inhoud gaan

5 tips om de juiste studierichting te kiezen

de juiste studierichting kiezen

De juiste studierichting kiezen is soms haast een studie op zich. Droomde jij als vijfjarige al van de kunstacademie? Twijfel je tussen meerdere opleidingen? Of heb je echt geen flauw idee wat je wil studeren? Geen paniek, met deze 5 tips ontdek je welke studierichting het best bij jou past.

1. Kijk naar jouw eigen interesses 

Je ouders zijn ervan overtuigd dat een kunststudie geen toekomst heeft en zien je liever rechten studeren. Je vriend(inn)en trekken allemaal naar Gent. Of je hebt een oogje op een knappe student(e) Fotografie? Oh jee, geen goed idee!

Laat je in je studiekeuze niet te veel leiden door anderen: jij moet straks je diploma halen, dus kijk in de eerste plaats naar jouw interesses. Als je motivatie uit jezelf komt, heb je een veel hogere garantie op succes.

2. Bepaal je sterke en zwakke punten

Interesse is een must, maar hou ook rekening met je sterke en zwakke punten. Heb je een talenknobbel? Ben je een krak in wiskunde en wetenschap? Of is kunst helemaal jouw ding? Blink jij uit in theorie, praktijk of creativiteit? Hou je van zelfstudie of heb je net nood aan meer omkadering? Zelfkennis is het begin van een wijze studiekeuze.

3. Besef dat elke studie minpunten heeft

Het is belangrijk om je studierichting af te stemmen op je interesses en talenten. Maar let wel: dé perfecte opleiding bestaat niet. Elke opleiding heeft onderdelen die je saai of lastig zal vinden.

4. Focus niet te veel op de jobmarkt

Natuurlijk ga je studeren om later een goede job te vinden. Kies echter nooit zomaar voor een studie, omdat er op de jobmarkt een nijpend tekort is aan bepaalde beroepen. Val je flauw zodra je een spatje bloed ziet? Dan begin je wellicht beter niet aan een studie Verpleegkunde ...

Vergeet ook niet dat de jobmarkt constant in beweging is: het huidige tekort aan een bepaald beroep is na drie jaar ploeteren door je studies misschien opnieuw een overschot. Je studiekeuze is trouwens nooit 100% definitief. Waar nodig kan je altijd nog bijscholen of bijsturen - ja zelfs in je latere loopbaan. 

5. Kom eens proeven van het echte studentenleven

Je hebt je research gedaan: alle brochures en websites verslonden? Al eens virtueel de campus verkend? Kom gerust ook eens een kijkje ter plaatse nemen om te proeven van het echte studentenleven. En nee, dan hebben we het niet over een kroegentocht ...

Kom eens langs tijdens onze infomomenten of schrijf je in voor een van onze openlesdagen. Je kan er in real life de campus verkennen, een van de vele workshops meepikken of kennismaken met je toekomstige lectoren en costudenten. Wie weet zien we jou dan straks terug in september ...

Inspiratie nodig bij je studiekeuze? Neem een kijkje in ons volledige opleidingsaanbod

Misschien is een professionele bacheloropleiding wel iets voor jou?

Een korte opleiding boordevol praktijk? Ontdek nu onze gloednieuwe graduaten.

Gerelateerde artikels