Overslaan en naar de inhoud gaan

Voeding-Verzorging geeft taalbad

studenten Voeding

Vier derdejaarsstudenten van de opleiding Voeding-Verzorging aan AP hogeschool organiseerden vandaag - 23 november 2017 - een kookworkshop voor 18 anderstalige leerlingen van het Centrum Voor Volwassenenonderwijs Encora in Antwerpen. De kookworkshop past perfect binnen het initiatief Nederlands Naar Buiten van Encora om hen op een praktische manier de Nederlandse taal aan te leren. Een leuke uitdaging voor zowel AP-studenten als de leerlingen van het CVO. Op het menu staat een koude pastasalade en appelcake als dessert.

“Om hen zo goed mogelijk te ondersteunen, ontwierpen we fiches met foto’s van de verschillende stappen in het recept. Dit helpt hen visueel doorheen het kookproces en maakt het begrijpelijk. Wijzelf zullen hen superviseren en helpen waar nodig”, legt studente Nikki Cool rustig uit. “Voor ons is dit dan ook een win-winsituatie. Wij kunnen onze didactische competenties aanscherpen terwijl zij onze taal op een praktische manier leren. Het geeft enorm veel voldoening als je ziet dat ze er plezier aan beleven en daarbij een lekkere maaltijd maken. Daarbovenop is het ook gewoon enorm leuk om te doen”, vult medestudent Robine Verstappen enthousiast aan.

Een alternatief taalbad

“Onze leerlingen leren veel sneller en makkelijker via praktische opdrachten dan achter de schoolbanken”, verklaart docente van Encora, Sabine Mols, overtuigend. “Deze workshop is dan ook een boost voor hun taal en hun zelfvertrouwen, en dat beseffen zijzelf ook. Ze genieten er echt van”, vervolgd collega-docent van Encora Annemie Van Beirendonck. “We kijken al uit naar de workshop van volgend jaar!”

Het initiatief wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en dat stemt Annemie Seghers, lector Voeding-Verzorging, tevreden want “het is een speciale en uitdagende activiteit die boven het normale schoolgebeuren uitspringt. Het is een opdracht die studenten bijblijft en een concrete impact heeft.”

Daar is Amy Climan, derdejaarsstudente Voeding-Verzorging, het ook met eens: “de kookworkshop is een uitstekende leerschool voor jezelf en voor de leerlingen van Encora. Ik vind het belangrijk dat iedereen kookvaardigheden meekrijgt, hoe jong of oud je ook bent. Het geeft dan ook echt voldoening als je ziet dat ze meekunnen en er plezier aan beleven.”

Gerelateerde artikels