Overslaan en naar de inhoud gaan

Verslag van een Erasmus-semester in het mooie Bologna

Bologna

Dankzij de AP Hogeschool kregen we als studenten Rechtspraktijk de kans om het laatste semester van onze studies in het buitenland af te werken. De keuzes en mogelijkheden leken eindeloos, aangezien we de vrijheid kregen om zelf een bestemming te bepalen. Na veel wikken en wegen is de keuze van Harold, Yani en mezelf (Louis) op de Università di Bologna in Italië gevallen. Als oudste rechtsfaculteit en eerste universiteit van de westerse wereld leek ons dat de perfecte keuze om onze kennis van het recht nog wat bij te schaven. Uiteraard speelde het goede weer en het Italiaanse eten in het voordeel van die beslissing.

"De zoektocht naar een accommodatie verliep niet vlekkeloos, maar uiteindelijk zijn we erin geslaagd met ons drieën een appartement te vinden. Het vinden van degelijk verblijf bleek achteraf voor de meeste studenten in Bologna een moeilijke zaak", blikken de drie terug.

"Na het nodige administratiewerk was het tijd om eindelijk te vertrekken. Met drie zijn we ingetrokken in ons appartement, midden in het centrum van het prachtige Bologna. De clichés die je over de Italiaanse cultuur hoort zijn allemaal waar. Pasta wordt er met kilo’s gegeten, roken doen ze allemaal, achter het stuur van hun auto veranderen ze in beesten en na een tijd betrapten we onszelf op het praten met de typische handgebaren."

Bol3.JPG

Italiaans Engels

"De lessen die we hebben gekozen, waren allemaal in het Engels. Italianen staan niet bepaald bekend om het vloeiend spreken van de Engelse taal en dat was bij de professoren soms niet anders. Maar al bij al viel dat best mee. Aangezien het vakken waren die we zelf hadden gekozen, waren ze best interessant om te volgen. De examenvorm varieerde per vak. Het ene was een schriftelijk examen, andere waren mondeling en voor sommige moest er een paper worden geschreven. De administratie en communicatie met de professoren verliep echter vaak op z’n Italiaans. Het was soms redelijk chaotisch, ouderwets en niet consequent. Maar dat heeft natuurlijk zijn charmes en je leert omgaan met vervelende situaties."

Bol4.JPG

Italiaanse gewoontes

"Na een paar dagen hadden we onze eerste vrienden gemaakt in de les. Na het volgen van de lessen gingen we ’s avonds de nodige Peroni’s nuttigen en de stad verkennen. Zo ontdekten we de echte “pasta bolognese” wat eigenlijk “tagliatelle al ragù” bleek te zijn en leerden we de gewoonte van de aperitivo kennen. Al snel hadden we onze vaste stek waar we met een gezellige bende steevast naartoe gingen om nadien het bruisende nachtleven van Bologna in te duiken, want het is nu eenmaal zo dat het leven in Bologna pas ’s avonds op gang komt."

"We bleven niet bij de pakken zitten en kort na onze aankomst begonnen we de omgeving te verkennen en de eerste tripjes te plannen. Zo zijn we bijvoorbeeld een weekend gaan skiën, op erasmustrip naar de Amalfikust geweest verschillende stadjes bezocht en enkele dagen naar het zuiden van Italië getrokken."

"Vier en halve maand later zit het erop en zijn we tientallen vrienden, gratis overnachtingen in vele landen en een hele levenservaring rijker. Voor wie nu nog twijfelt om te vertrekken hebben we slecht nieuws: begin maar alvast aan de zwaarste taak van al, namelijk je koffers pakken!"

Harold Van Cauwenbergh, Yani Wille en Louis Van dael
Bologna 2019

Bol5.JPG

Gerelateerde artikels