Overslaan en naar de inhoud gaan

Verpleegkunde, iets voor jou? Twee studenten vertellen over hun keuze

Verpleegkunde

Boutaina en Yousra zijn beide gemotiveerde studenten Verpleegkunde, die omwille van verschillende redenen kozen voor de opleiding. Waar Boutaina haar kinderdroom waarmaakte, belandde Yousra er via een omweg. Ze nemen je mee in hun verhaal, van studiekeuze tot student.

Waarom verpleegkunde?

Boutaina: “Al van kleins af aan wilde ik verpleegster worden. De vele verhalen van zorgverleners in mijn omgeving wakkerden mijn interesse voor de job aan. Ik stelde hen tal van vragen en begon me zo steeds meer in de zorgsector te verdiepen. Bovendien vond mijn omgeving een zorgberoep goed bij mijn persoonlijkheid passen omdat ik van nature een behulpzaam persoon ben. Na mijn middelbare school was het vrijwel meteen duidelijk dat ik zou kiezen voor een zorgopleiding, maar ik twijfelde nog even tussen Vroedkunde en Verpleegkunde. Mijn keuze was echter snel gemaakt toen ik ontdekte dat je als verpleegkundige met verschillende doelgroepen kan werken. Van baby’s tot ouderen.”

Yousra: “In tegenstelling tot Boutaina, stond verpleegkunde niet eens op mijn lijstje van mogelijke studierichtingen. Mijn interesse lag eerder bij talen en economie. Tolk, advocate, manager, die beroepen zag ik mezelf écht doen. Ik ging dus rechten studeren. Helaas was mijn eerste jaar een grote tegenvaller, alles behalve wat ik ervan had verwacht.

Daarom besloot ik om me beter voor te bereiden en lessen bij te wonen van verschillende opleidingen. Een vriendin overtuigde mij om ook een les verpleegkunde te volgen. Tot mijn grote verbazing vond ik de lessen zeer interessant en ontdekte ik dat verpleegkundige een zeer ruim en afwisselend beroep is. Je hoeft als verpleegkundige niet per se in een ziekenhuis te werken. Je kan bijvoorbeeld op zelfstandige basis thuisverpleegkundige zijn. Ook vind je makkelijk werk in het buitenland. Op deze manier kon ik mijn economische achtergrond en talenkennis toch nog combineren met mijn nieuwe interesse.”

Verwachtingen vs realiteit

Boutaina en Yousra zitten nu beiden in hun tweede jaar Verpleegkunde. Hoe ervaren zij de opleiding tot nu toe? 

Boutaina: “Het eerste woord dat in mij opkomt is: zwaar. Het is een veeleisende richting met behoorlijk wat leerstof en stages, maar wel de moeite waard als je gemotiveerd bent. Je wordt dan ook opgeleid tot een topverpleegkundige! Ik had geen voorkennis over het menselijk lichaam, waardoor het eerste jaar zwaarder was dan het tweede. Het duurde even voor ik mijn draai vond maar hoe verder je in het traject staat, hoe vlotter het gaat.

Yousra: “Verpleegkunde is best wel een intensieve richting. Het is inderdaad veel leerstof om te verwerken, maar dit gaat best vlot omdat de vakken zo interessant zijn. We krijgen daarvoor ook de nodige hulp en begeleiding. Zo zijn er veel praktijklessen om ons voor te breiden op de stages. De nacht- en weekendshiften maken de stages zwaar, maar zijn wel ontzettend leerrijk. Daarnaast staan we in vakken zoals Sociale Wetenschappen en Reflectieve Beroepsontwikkeling stil bij ons eigen handelen en doen, en leren we zo onze eigen kwaliteiten en groeipunten kennen. Daar gaan we dan mee aan de slag. Persoonlijk raad ik deze studie af voor mensen die niet volhardend zijn. Het is namelijk heel normaal om als student verpleegkunde af en toe eens de moed te verliezen. Zolang je het uiteindelijke doel niet uit het oog verliest, komt het helemaal goed!”

Welke expertise?

Boutaina: “Ik denk dat ik me verder wil verdiepen in pediatrie, omdat ik goed met kindjes overweg kan. Daarnaast heb ik voor kindjes eindeloos geduld én zou ik ook mijn creatieve en speelse kant in de pediatrie kwijt kunnen. Ook de sociale contacten met de ouders/het gezin spreken me aan. Maar ik heb nog niet al mijn domeinstages doorlopen dus mijn keuze kan nog veranderen.

Yousra: “Ook ik heb een voorkeur voor pediatrie. Ik hou heel erg van kindjes en ik zou ze met alle liefde en plezier verzorgen. Volgens mij is het zwaarder dan met volwassenen werken, omdat kinderen zich niet altijd even goed kunnen uitdrukken. Mijn 2e keuze is spoedgevallen. Als verpleegkundige is geen enkele dag hetzelfde, maar op deze dienst is er nog meer variatie en uitdaging. Daar hou ik wel van.”

Wat na het afstuderen?

Boutaina: “Het lijkt me heel leuk om thuisverpleegkundige te zijn. Ik heb gehoord dat dit veel met zich meebrengt wat zowel een voor- als nadeel kan zijn. Het leuke aan verpleegkunde is dat je steeds kan wisselen van setting, van thuiszorg tot huisartsenpraktijken. Daarnaast heb je steeds de kans om jezelf bij te scholen en zo bijvoorbeeld hoofdverpleegkundige te worden. Dat is alvast mijn plan na een aantal jaar werken. Ik ben namelijk iemand die graag verantwoordelijk op zich neemt en anderen leidt. 

Yousra: “Waarschijnlijk zal ik na het behalen van mijn diploma nog verder studeren. Misschien een master halen in de verpleegkunde, overschakelen naar vroedkunde of gewoon een nieuwe studie starten. Op dit moment weet ik het nog niet zo goed. Na mijn studies, wil ik een jaartje of twee werken in het ziekenhuis om wat extra ervaring op te doen en geld te sparen. Met dat geld wil ik dan een eigen thuiszorgbedrijf opstarten. In de verdere toekomst zou ik ook graag in verschillende landen willen werken.”

Meer weten over Verpleegkunde, of een andere opleiding van AP? Breng ons een bezoekje tijdens een van de volgende infomomenten.

Gerelateerde artikels