Overslaan en naar de inhoud gaan

Van bachelor Integrale Veiligheid tot preventieadviseur bij Katoen Natie: alumnus Brent vertelt

bachelor integrale veiligheid brent cras

Brent Cras wilde altijd al als preventieadviseur in de industrie werken. Hij koos voor de bachelor Integrale Veiligheid en studeerde in 2020 af met een specialisatie in het domein security. Hierna scoorde hij een job als HSEQ-coördinator bij Katoen Natie. Mission accomplished!

Waarom heb jij voor de bachelor Integrale Veiligheid gekozen? 

Ik wilde graag als preventieadviseur in de industrie werken. De job van preventieadviseur is heel gevarieerd én een belangrijke schakel in elk bedrijf. Je helpt om de veiligheid en kwaliteit op het werk te garanderen, wat werknemers ongetwijfeld zullen appreciëren. Mensen brengen een groot deel van de dag op het werk door, dus het is belangrijk dat ze zich daar goed voelen. 

Wat zijn volgens jou de troeven van de bachelor Integrale Veiligheid? 

De bachelor Integrale Veiligheid biedt een mooie balans tussen theorie en praktijk en vormt een goede voorbereiding op het bedrijfsleven. Tijdens de opleiding verdiep je je in zaken zoals: risicoanalyses uitvoeren, wetgeving en documenten, kwaliteitssystemen voor de organisatie uitwerken ... De vele praktijksessies zijn erg leuk en leerzaam. Ik heb enorm genoten van het groepsgevoel en de creativiteit die we hierbij konden uiten.

Zelfs nu ik aan het werk ben, zijn projecten die ik tijdens de opleiding heb gemaakt en voorbereid - zoals bijvoorbeeld risicoanalyses - nog steeds handig om op terug te vallen. Tijdens mijn eerste werkmaanden heb ik mijn cursussen regelmatig nog eens geraadpleegd als ik zaken wilde aanpassen of verwezenlijken, dus ik zou zeggen: hou deze zeker nog even bij de hand. (lacht)   

Momenteel ben je aan de slag bij Katoen Natie? 

Ik werk als HSEQ-coördinator (Health, Security, Environment & Quality) op de afdeling Petrochemical. Mijn takenpakket is zeer breed. Controlerondes uitvoeren, incidenten of veiligheidsmeldingen onderzoeken, verslagen opmaken, ... zijn vaste prik. Daarnaast krijgen we regelmatig ook een onverwachte telefoon voor zaken waar onze assistentie voor vereist is. Iedere dag is anders, dat maakt het zeer boeiend.

Heb jij nog tips voor (toekomstige) studenten Integrale Veiligheid? 

Op het eind van de rit als je afstudeert heb je veel opties, dus denk op voorhand al eens na in welke sector(en) je graag terecht wil komen. Doorheen de verschillende opleidingsjaren loop je meerdere keren stage, waardoor je niet alleen je kennis en skills kan ontwikkelen, maar ook kan ontdekken waar je interesses precies liggen. Bij de keuze van mijn stagebedrijf ben ik zelf op zoek gegaan naar een sector met een verhoogde veiligheidscultuur. Dit interesseerde mij enorm en is ook een drijfveer geweest in de zoektocht naar een job waarin ik mezelf thuis voel. 

Een van mijn lectoren zei ooit: 'Je hoeft het warm water niet opnieuw uit te vinden' en ook dat is waardevol advies gebleken. Als je aan het werk gaat, komen er heel veel zaken op je af. Het is verleidelijk om in alles zelf een weg te zoeken, maar dat hoeft niet per se. Het kan ook interessant zijn om bestaande tools en processen te verbeteren en hier gewoon op verder te bouwen.  

Zelf ook interesse in de bachelor Integrale Veiligheid? 

Gerelateerde artikels