Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitbreiding van de Immersive Lab infrastructuur

Uitbreiding Immersive Lab infrastructuur
© Uitbreiding Immersive Lab infrastructuur

Het Immersive Lab blijft groeien, zowel qua bemanning als wat betreft infrastructuur. Dankzij VLAIO kunnen we op korte termijn investeren in de opzet van een Creative AI Sandbox, die de allernieuwste AI production workflows stimuleert. Met deze uitbreiding kan het lab nog een niveau hoger schakelen in de R&D inspanningen waarmee het de creatieve sector ondersteunt in lopende en toekomstige projecten.

Coming soon: de Creative AI Sandbox

Uit een werkveldbevraging bij zo’n 95 KMO’s binnen de Vlaamse creatieve sector (media, productiehuizen, design agencies en XR-studios) bleken er urgente noden en drempels te leven rond de implementatie van generatieve AI in hun werking. Aan deze noden willen we tegemoet komen met de inrichting van een Creative AI Sandbox. Concreet omvat de VLAIO-upgrade ondermeer:

  • De uitbreiding van ons PC-lab en GPU-cluster
    Hiermee bereiken we de computationele rekenkracht die nodig is voor nieuwe (realtime) AI production-workflows voor klassieke en immersieve content. Zo sluiten we aan op evoluties in de sector, zoals de nieuwe multifunctionele VRT-studio.

  • Een hybride fotogrammetrie-studio en 360°-camera
    Onze huidige fotogrammetriestudio wordt omgevormd naar een hybride versie, die door middel van NeRFs en aanvullende camera’s een snellere en volledigere 3D-reconstructie kan maken. Dit zorgt voor een (semi-)automatisering van het -vandaag erg tijdrovende- 3D-modelleren.

  • Een Xsens Suit voor high-end mocap
    De combinatie van AI en de Xsens suit kan leiden tot verfijndere multi-user en object tracking zonder afhankelijk te zijn van vaste opstellingen. Zo willen we bedrijven ondersteunen in het optimaliseren van de post-processing van mocap-opnames.

Daarnaast blijft ook de AP Hogeschool investeren in het Immersive Lab, met onder andere de aankoop van nieuwe VR-brillen (Quest 3 en Pico Neo met eyetracking) en een Tesla haptic suit. Onderzoekscoördinator Silvia Van Aken: 

Dankzij de aanzienlijke injecties van zowel VLAIO als de AP Hogeschool beschikken we binnenkort over een onderzoeksinfrastructuur ter waarde van zowat 1.000.000 euro. Hiermee kunnen we blijven pionieren voor de steeds groeiende bedrijvencommunity die de beroep doet op het Immersive Lab voor ondersteuning in hun innovatieparcours

Binnenkort leiden we je graag rond in het Immersive Lab 2.0. Boek alvast je afspraak via immersivelab@ap.be

Gerelateerde artikels