Overslaan en naar de inhoud gaan

Throwback: Doris koos als een van de eersten voor Integrale Veiligheid

Doris Integrale Veiligheid

Dit academiejaar bestaat AP Hogeschool 10 jaar. Naar aanleiding van dit feestelijk jubileum speurden we één van onze eerste afgestudeerden op. Doris koos destijds voor de bachelor Integrale Veiligheid. Een opleiding die toen even nieuw was als onze hogeschool zelf. 

Waarom heb je voor AP Hogeschool gekozen?  

“Ik heb heel bewust voor de opleiding Integrale Veiligheid gekozen. Ik heb het studieaanbod van verschillende hogescholen bekeken, maar deze unieke opleiding bij de toen nieuwe AP Hogeschool sprong er meteen uit.” 

Hoe waren jouw studentenjaren bij AP?  

“Het was spannend. Zoals bij elke student, zeker? Je bent jong. Je hebt plots enorm veel vrijheid. Maar je moet natuurlijk ook studeren en zorgen dat je door je examens geraakt. Toen ik bij AP begon, zaten wij nog op de oude campus in Boom. Daar viel maar weinig te beleven. Tijdens de springuren studeerden we in de cafetaria, babbelden we wat of gingen we kaarten. (lacht) Er was veel minder afleiding, dus ik heb veel op mijn opleiding kunnen focussen. Misschien was dat op een andere plek anders gegaan.” 

Was je close met je medestudenten?   

“We zijn met een stuk of vijfentwintig studenten afgestudeerd. Wij waren een hechte klasgroep. Integrale Veiligheid was een opleiding met vaste lectoren, die je ook echt kenden. Omdat wij met zo weinig waren, gingen wij volgens mij ook vaker naar de les. We dachten: ‘We zullen maar gaan, anders zitten er maar vijf studenten in de klas.’ (lacht) Op netwerkevents of tijdens bijscholingen komen we elkaar nog geregeld tegen. Dat is altijd een fijn weerzien.” 

Wat doe je nu? 

“Ik ben coördinerend preventieadviseur bij GIDRAS: een organisatie die Antwerpse scholen begeleidt op vlak van preventie. Ik sta in voor de veiligheid op zo’n honderd Vlaamse basisscholen. Wat ik leuk vind aan mijn job is dat ik echt op de vloer sta. De helft van mijn werktijd spendeer ik aan vergaderen, mensen opleiden… De andere vijftig procent breng ik door in de scholen die ik begeleid. 

Preventieadviseurs kunnen eigenlijk in elke sector werken, want preventie is overal belangrijk. Ik heb in veel verschillende sectoren gewerkt voor ik in mijn huidige job startte. Onze job is heel gevarieerd: met een diploma Integrale Veiligheid kan je veel kanten uit.” 

Heb je na je bachelor bij AP nog een andere opleiding gevolgd?  

“Ja, momenteel ben ik bezig aan een postgraduaat ‘Preventieadviseur niveau 1’ aan de Universiteit Antwerpen. Daar ben ik trouwens een oude klasgenoot tegengekomen. Handig als je nota’s wil uitwisselen, dat voelt net zoals tien jaar geleden.

Daarnaast heb ik ondertussen ook nog de lerarenopleiding afgerond. Bij AP Hogeschool! Ik heb geen moment getwijfeld om mij opnieuw aan mijn oude hogeschool in te schrijven. Op mijn nieuwe studentenkaart stond trouwens nog mijn oude studentennummer. Dat voelde wel even nostalgisch.” 

 

ZELF OOK INTERESSE IN DE BACHELOR INTEGRALE VEILIGHEID? 

Gerelateerde artikels