Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Rechtspraktijk winnen internationale pleitwedstrijd ‘Moot Court’

Het winnende team, met coach Bert Roels

Een team van studenten Rechtspraktijk sleepte op 28 maart 2019 de hoofdprijs in de wacht op het Businet Moot Court in Luik. In deze internationale pleitwedstrijd krijgen teams weinig tijd om een case inzake Europees recht voor te bereiden en te pleiten in het Engels. Niet makkelijk, maar de AP-studenten brachten het er schitterend van af en kwamen als winnaar uit de bus in de finale. Nu dragen ze een jaar lang met veel trots de titel van ‘the Businet Mootcourt Leading Counsel’.

In totaal namen 9 teams deel uit verschillende Europese steden. Het team van vijf (Mathias Van Gucht, Robbe Geerinckx, Stéphanie van de Berghe, Anuudari Bayartsogt en Chaymae ben Kacem) kregen de kans om het op te nemen tegen studenten uit onder meer Berlijn, Rome, Madrid, Maastricht, Antwerpen, Leuven en Luik. In deze wedstrijd moesten de deelnemers voor het eerst niet enkel aan het juridische aspect denken, maar ook aan de ‘performance’: alles moest goed zitten. Zo dienden de rechters op de juiste manier in het Engels aangesproken te worden, moest er een duidelijke inleiding van de zitting gegeven worden en de conclusie moest allesomvattend afgerond worden. Kortom, alles gebeurde erg formeel, en dat was toch wel een aanpassing in vergelijking met het klaslokaal.

Internationale pleitwedstrijd

In het eerste debat was het dan ook wat zoeken voor onze studenten, en hadden ze een hele kluif aan de Italiaanse tegenstanders. De AP-studenten lieten zich niet van de wijs brengen. In de volgende ronde ontstond al meteen tot een vlot debat tegen de studenten uit Diepenbeek en de bijhorende overwinning gaf moed om het vervolgens tegen Luik op te nemen in de kwartfinale. Dat debat wonnen ze met vlag en wimpel. Zo werden meteen geselecteerd voor de halve finale, waarin ze het tegen Madrid moesten opnemen. Het was een spannend debat waarbij beide partijen met de nodige argumenten en flair hun pleidooi voerden. Onze studenten werden door de rechters tot de beste partij uitgeroepen en mochten de finale spelen tegen hun landgenoten van Leuven.

The Businet Moot Court Leading Counsel 2019

De finale was uitermate spannend, beide teams konden hun ervaringen van de vorige rondes aanwenden om hun pleidooi extra grondig te voeren. Leuven was een waardige tegenstander, het was nog even nagelbijtend afwachten tot de resultaten bekend gemaakt werden op het afsluitende galadiner. Daar werden onze studenten Rechtspraktijk bekroond tot ‘The Businet Moot Court Leading Counsel 2019'! Ze kregen van de jury te horen dat ze een pleidooi gevoerd hebben dat goed juridisch onderbouwd was, dit in indrukwekkend Engels en met de juiste attitudes en teamspirit. Wij zijn terecht fier op onze studenten, ze zijn waardige ambassadeurs van de opleiding Rechtspraktijk.
 

Gerelateerde artikels