Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten picknicken staand met gezonde snacks tijdens middagpauze

Sta picknick 8

AP heeft 600 studenten van campus Kronenburg uitgenodigd om tijdens de middagpauze staand te picknicken. Dat is één van de acties die georganiseerd worden naar aanleiding van het onderzoek van 'AP Goes healthy', dat onderzoekt of verder studeren en veranderingen in levensstijl die kunnen leiden tot overgewicht en obesitas hand in hand gaan? Ze ondervroegen 1.400 studenten en stelden vast dat de helft van de studenten niet voldoende beweegt en nog meer studenten er een niet optimaal eetpatroon en –gewoontes op nahouden. AP ontwikkelde enkele innovatieve tools om als hogeschool een antwoord te bieden op deze tendens. 

Ook al voldoet de helft van de studenten aan de aanbevelingen voor fysieke activiteit, toch brengt de grote meerderheid van de studenten een behoorlijk deel van de dag zittend door. Het is wetenschappelijk aangetoond dat dit zogenaamd ‘sedentair gedrag’ gezondheidsproblemen op lange termijn kan opleveren. 

Ook op het vlak van eetgewoonten zijn de resultaten minder rooskleurig. Minder dan de helft drinkt voldoende water, slechts 1 op 4 eet voldoende fruit, 1 op 12 studenten eet voldoende groenten. De onderzoekers stelden ook belangrijke verschillen vast tussen mannelijke en vrouwelijke studenten: meer mannen bewegen voldoende maar ontbijten doen mannen dan weer minder vaak dan vrouwen. Vrouwen drinken meer koffie en thee, mannen meer frisdrank en alcohol. 

Van de nood een deugd maken

Het eet- en beweegpatroon van studenten kan dus beter! Met AP goes healthy lanceerde AP de campagne ‘Refill your day’ en ‘Daily Ap’. “Met deze acties pakken we op een innovatieve manier het tekort aan water drinken bij studenten aan”, zegt onderzoeker Koen Vanherle, “niet door de studenten voor de zoveelste keer enkel te overtuigen van de voordelen ervan, maar door water écht aantrekkelijker en beschikbaar voor hen te maken.” 

Het onderzoeksteam voorzag zo elke student van een drinkbus en plaatste op strategische plekken in de campus een gamma aan smaken om je water zelf op te ‘pimpen’, gaande van munt, tot besjes en gember. Het resultaat: de student begon massaal water te drinken. 

Een stap verder

Op eenzelfde manier wil AP goes healthy aan de slag met het sedentair gedrag van de student. “We proberen het zittend gedrag te doorbreken tijdens de lessen, maar geen beter moment om de student te laten bewegen dan tijdens de pauzes”, aldus Vanherle, “met een heuse sta-picknick tonen we dat de middagpauze niet volledig zittend doorgebracht moet worden.” Op het menu van de sta-picknick stonden uiteraard gezonde snacks. 

De eindresultaten van het onderzoek worden in juni verwacht. "Zeker is dat ze positief zullen zijn", volgens Vanherle, "we zijn dan ook volop bezig met het ontwikkelen van een toolkit zodat andere campussen deze acties moeiteloos kunnen implementeren."

Gerelateerde artikels