Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten Elektronica ontdekken dat Nederland een andere cultuur heeft

1EA

Het eerste jaar Elektronica kreeg deze week in het vak communicatie een workshop over interculturele communicatie. Mara Slootmaker en Damienne Leijen van Inholland Hogeschool Alkmaar gingen op zoek naar de essentie van “cultuur” en vergeleken onze Vlaamse cultuur uitgebreid met die van de noorderburen.

Omgaan met cultuurverschillen wordt ook in onze sector steeds belangrijker: de kans dat je in een internationaal team aan de slag moet, of moet samenwerken met development teams in het buitenland wordt steeds groter. Dat het door die cultuurverschillen wel eens kan misgaan, ondervonden de studenten aan de lijve in een kaartspeltoernooi waar ze enkel non-verbaal mochten communiceren. Communicatieproblemen alom – zeker omdat dan ook nog eens bleek aan het einde van het toernooi dat elke speeltafel zijn eigen (culturele) regels bleek te hanteren – waardoor ‘nieuwkomers’ aan die tafel alle moeite hadden om zich te integreren.



Het was een gesmaakte gastles, die nog een vervolg zal krijgen: we gaan verder bespreken hoe we de samenwerking tussen onze opleiding aan de AP Hogeschool en Inholland Alkmaar structureel kunnen maken.

Gerelateerde artikels